Δυναμώνει ο άνεμος του Brexit - Free Sunday
Δυναμώνει ο άνεμος του Brexit

Δυναμώνει ο άνεμος του Brexit

Μπορεί να συμβεί; Και όμως, μπορεί να συμβεί. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Βρετανοί είναι πιθανό να αποφασίσουν με την ψήφο τους στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου χωρισμό από την Ε.Ε. Ειδικότερα, τηλεφωνική μέτρηση που διενεργήθηκε από την ICM για λογαριασμό της «Guardian» έδειξε ότι το 45% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., ενώ το 42% θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής. Η ICM επισήμανε ότι πρόκειται για την πρώτη τηλεφωνική δημοσκόπηση που διεξάγει η εταιρεία και δίνει προβάδισμα στους υποστηρικτές του Brexit.

Σε άλλη δημοσκόπηση, που διενήργησε μέσω διαδικτύου η ίδια εταιρεία, το Brexit προηγείται με 47% έναντι 44% υπέρ της παραμονής. Οι δύο δημοσκοπήσεις διενεργήθηκαν το τριήμερο 27-29 Μαΐου. Στην τηλεφωνική συμμετείχαν 1.004 ψηφοφόροι ηλικίας άνω των 18 ετών και στη διαδικτυακή 2.052.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα όλες οι τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις έδιναν σημαντικό προβάδισμα στους υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. Προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, στις 16 Μαΐου, είχε δείξει ότι η «παραμονή» προηγούνταν της «εξόδου» με διαφορά οκτώ μονάδων. 

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη Βρετανία είναι πως αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης η στερλίνα έπεσε, χάνοντας περίπου ένα σεντ έναντι του δολαρίου.


Οι Τόρις σε αναστάτωση

Η συνοχή του Συντηρητικού Κόμματος εκ των πραγμάτων δοκιμάζεται. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον βρίσκεται αντιμέτωπος με πυρά από βουλευτές του κόμματός του, ακόμη και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, που ηγούνται της εκστρατείας του Brexit.

Τρεις βουλευτές ζήτησαν την αποπομπή του Ντέιβιντ Κάμερον από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, με τον ισχυρισμό ότι έχουν έτοιμες τις 50 υπογραφές που απαιτούνται για να κινήσουν πρόταση μομφής εναντίον του. Κάτι που μάλλον δεν ευσταθεί, δεδομένου ότι ο αριθμός των σκληροπυρηνικών ευρωσκεπτικιστών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Τόρηδων δεν ξεπερνά τους 40, οι οποίοι επιπλέον είναι πολύ αμφίβολο αν θα φτάσουν έως το σημείο να συσπειρωθούν εναντίον του ηγέτη που τους έφερε δύο φορές στην κυβέρνηση μετά από 13 χρόνια στην πολιτική έρημο.

Παράλληλα, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος χρησιμοποιεί την αντιευρωπαϊκή καμπάνια ως μέσο ανέλιξής του στην ηγεσία των Συντηρητικών, εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, χαρακτηρίζοντάς τους αναξιόπιστους.

Τον εκτροχιασμό της προεκλογικής εκστρατείας από πλευράς των υποστηρικτών του Brexit κατήγγειλαν επίλεκτα στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ και ο επίσης πρώην υπουργός Οικονομικών Κένεθ Κλαρκ, αποκαλώντας ειδικά τον Τζόνσον «οπορτουνιστή, ο οποίος βάζει τις προσωπικές του φιλοδοξίες πάνω από το εθνικό συμφέρον». Επιπλέον τον κατηγορούν για ανήθικη και κακοήθη καμπάνια, αντίστοιχη με του Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, ο οποίος ξεκίνησε εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη από κοινού με τον νέο δήμαρχο Λονδίνου Σαντίκ Καν, απέφυγε κάθε σχολιασμό για τα τεκταινόμενα στο κόμμα του. Κοινή είναι η εκτίμηση ότι ο εσωκομματικός πόλεμος για τον Ντέιβιντ Κάμερον θα ξεκινήσει την επομένη του δημοψηφίσματος, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.