ΗΠΑ και Γερμανία κατά κάθε αλλαγής χαρακτήρα για την Αγία Σοφία - Free Sunday
ΗΠΑ και Γερμανία κατά κάθε αλλαγής χαρακτήρα για την Αγία Σοφία

ΗΠΑ και Γερμανία κατά κάθε αλλαγής χαρακτήρα για την Αγία Σοφία

Αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία προκάλεσε η δημοσιότητα που έδωσε η Ελλάδα στην ανάγνωση του κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία στο πλαίσιο τηλεοπτικής εκπομπής για το ραμαζάνι.

«Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοση της και την πολύπλοκη ιστορία της», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Υπ.Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκ Τόνερ απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», Μ.Ιγνατίου, ο Μάρκ Τόνερ είπε πως «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Αγία Σοφία ως ένα μνημείο ιδιαίτερης σημασίας», είπε ο κ.Τόνερ.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, εξέφρασε την επιθυμία του Βερολίνου «να υπάρχει μια χρήση της Αγίας Σοφίας η οποία δεν αγγίζει το καθεστώς της ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», διευκρινίζοντας ότι δεν αμφισβητεί ότι η Τουρκία τηρεί τις υποχρεώσεις που συνδέονται με το καθεστώς Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο απολαμβάνει η Αγία Σοφία.

Όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί τυχαίο το γεγονός ότι η Τουρκία επιλέγει να χρησιμοποιήσει τώρα την Αγία Σοφία ως τζαμί, ο κ. Σέφερ παρέπεμψε στην τουρκική κυβέρνηση λέγοντας ότι «σαφή απάντηση μπορείτε να βρείτε σε αυτούς που έλαβαν τα μέτρα σχετικά με την Αγία Σοφία».