Προειδοποίηση Σόιμπλε για το Brexit - Free Sunday
Προειδοποίηση Σόιμπλε για το Brexit

Προειδοποίηση Σόιμπλε για το Brexit

Συγκεκριμένα, ο Σόιμπλε τόνισε ότι θα ήταν θαύμα εάν ενδεχόμενο Brexit δεν θα είχε αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, επισημαίνοντας παράλληλα πως δεν μπορούμε απλά να καλέσουμε σε μεγαλύτερη ολοκλήρωση στην Ε.Ε. ως απάντηση σε βρετανική έξοδο.

Και παράλληλα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Βρετανία δεν θα μπορέσει να διατηρήσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. εφόσον ψηφίσει «όχι» στην παραμονή στην Ένωση, αποκλείοντας την πιθανότητα να μπορέσει να ακολουθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ένα ελβετικό ή νορβηγικό μοντέλο απολαμβάνοντας τα πλεονεκτήματα της κοινής αγοράς χωρίς να είναι κράτος-μέλος.

«Αυτό δεν θα λειτουργήσει. Θα απαιτούσε η χώρα να ακολουθήσει τους κανόνες μίας ομάδας από την οποία στην παρούσα φάση θέλει να αποσυρθεί» αναφέρει ο Σόιμπλε βάσει αποσπασμάτων της συνέντευξης που θα δημοσιευτεί επισήμως αύριο.

«Εάν η πλειονότητα στη Βρετανία επιλέξει το Brexit, αυτή θα είναι μία απόφαση κατά της κοινής αγοράς. Εντός [της Ε.Ε.] είναι εντός. Εκτός είναι εκτός. Πρέπει να γίνει σεβαστή η εθνική κυριαρχία του βρετανικού λαού» υπογραμμίζει για να συμπληρώσει ότι η Ε.Ε. θα λειτουργήσει χωρίς την Βρετανία εάν αυτή η ανάγκη παραστεί.

Η ενιαία αγορά -στην οποία έχει επίσης πρόσβαση η Ελβετία χωρίς να είναι μέλος της Ε.Ε- εγγυάται την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών εντός του μπλοκ της Ε.Ε.

Το περίεργο είναι ότι η συνέντευξη Σόιμπλε περιλαμβάνεται σε ειδικό τεύχος του Spiegel, το οποίο στο εξώφυλλό του, απευθύνεται στους Βρετανούς ψηφοφόρους με την έκκληση «Παρακαλούμε, μη φύγετε!»...