Ρέντσι vs Γκρίλο - Free Sunday
Ρέντσι vs Γκρίλο

Ρέντσι vs Γκρίλο

Η αρχική πολιτική ανάγνωση του αποτελέσματος του πρώτου γύρου δείχνει ότι η κυβερνώσα κεντροαριστερά του Ρέντσι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υπεροχή που επιθυμούσε, έστω κι αν ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι, στην πραγματικότητα, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου για την επικύρωση των συνταγματικών αλλαγών. 

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων πέτυχε σημαντικό αποτέλεσμα στη Ρώμη, ενώ παραμένει εντός παιχνιδιού για τον δεύτερο γύρο και στο Τορίνο. Ο ιδρυτής του Μπέπε Γκρίλο δεν αναμείχθηκε ιδιαίτερα στην προεκλογική εκστρατεία και δεν υπήρξαν ακραίες τοποθετήσεις. Αυτό φαίνεται πως ευνόησε το λαϊκιστικό αντιευρωπαϊκό κίνημα να πείσει και αρκετούς μετριοπαθείς ψηφοφόρους, εκτός, φυσικά, και από πολλούς δυσαρεστημένους πολίτες. 

Όσον αφορά την κεντροδεξιά, η περίπτωση του Μιλάνου δείχνει ότι παραμένει ισχυρή μόνο όταν συμμαχεί με τη Λέγκα του Βορρά και την ακροδεξιά. Στη Ρώμη ο υποψήφιος που στήριξε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν ξεπέρασε το 10% των ψήφων, κάτι που επιβεβαιώνει ότι ο πρώην Καβαλιέρε έχει χάσει την παλιά του ισχύ.