Πολλαπλή επίθεση Τραμπ για τη σφαγή στο Ορλάντο - Free Sunday
Πολλαπλή επίθεση Τραμπ για τη σφαγή στο Ορλάντο

Πολλαπλή επίθεση Τραμπ για τη σφαγή στο Ορλάντο

Όχι μόνο υποστηρίζει πως τον «δικαιώνει» στις αναφορές του για τους μουσουλμάνους αλλά καλεί και τον πρόεδρο Ομπάμα να παραιτηθεί «επειδή αρνείται ακόμη και να προφέρει τις λέξεις ριζοσπαστικό Ισλάμ».

Η επίθεση μπαίνει αναπόφευκτα στη μάχη για το Λευκό Οίκο, με την Χίλαρι Κλίντον επίσης να προσαρμόζει την εκστρατεία της -σε αρκετά διαφορετικό τόνο πάντως από ό,τι ο Τραμπ.


«Θα προφέρει ο πρόεδρος Ομπάμα επιτέλους τις λέξεις "ριζοσπαστική ισλαμιστική τρομοκρατία"; Εάν όχι, θα πρέπει αμέσως να παραιτηθεί» ανέφερε ο Τραμπ στο Twitter. Για τον ίδιο λόγο «θα έπρεπε να παραιτηθεί και η Χίλαρι Κλίντον» ανέφερε στη συνέχεια ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Προηγούμενως, όπως ενδεικτικά αναφέρει το Associated Press, ο Τραμπ είχε περάσει την πρώτη ημέρα μετά την επίθεση «συγχαίροντας τον εαυτό του επειδή υποτίθεται ότι είχε προβλέψει κι άλλες ισλαμιστικές στις ΗΠΑ», ενώ επανέφερε συνεχώς την θέση του για επ' αόριστον μπλόκο σε μουσουλμάνους.

Ανέφερε δε πως θα «αλλάξει το κέντρο βάρους των ομιλιών του» στις επόμενες ημέρες, και θα επικεντρωθεί, αντί για επιθέσεις στην Κλίντον, «σε αυτήν την τρομοκρατική πράξη, τη μετανάστευση και την εθνική ασφάλεια».

Στην πλευρά της Χίλαρι Κλίντον, η προαλειφόμενη υποψήφια των Δημοκρατικών αναγκάστηκε να αναβάλει την πρώτη προγραμματισμένη εκδήλωσή της με τη συμμετοχή του Μπαράκ Ομπάμα (ο οποίος προ ημερών προστέθηκε σε όσους την υποστηρίζουν ανοικτά) που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη.

Η Κλίντον κινήθηκε σε πολύ διαφορετικό μήκος κύματος στα μηνύματά της για το Ορλάντο. Μετά την επίθεση, επανέλαβε τη θέση για έλεγχο στην οπλοκατοχή -με προσεκτικό τρόπο, καθώς το ζήτημα είναι «τοξικά ευαίσθητο» για προεδρικούς υποψηφίους- και έτεινε χείρα ειδικά στην κοινότητα των ομοφυλόφιλων.

«Ο ένοπλος επιτέθηκε σε κλαμπ της LGTB κοινότητας κατά τη διάρκεια του μήνα LGTB υπερηφάνειας» έγραψε, λέγοντας πως «απευθυνόμενη στην κοινότητα LGTB σας λέω ότι έχετε εκατομμύρια συμμάχους σε όλη τη χώρα, και εγώ είμαι μία από αυτούς».

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά σας να ζείτε ελεύθερα, ανοικτά και χωρίς φόβο, το μίσος δεν έχει καμία θέση στην Αμερική» υπογράμμισε η Κλίντον.

Όσον αφορά το πάντοτε φλέγον ζήτημα της οπλοκατοχής, η Κλίντον ανέφερε πως «πρέπει να κρατήσουμε μακριά από τρομοκράτες ή άλλους βίαιους εγκληματίες όπλα σαν κι αυτό που χρησιμοποιήθηκε» στο Ορλάντο. Υπογραμμίζοντας πως «πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση» του είδους της στις ΗΠΑ, η Κλίντον ανέφερε πως «μας υπενθυμίζει για άλλη μία φορά πως όπλα πολέμου δεν έχουν θέση στους δρόμους μας».