Προς ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - Free Sunday
Προς ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Προς ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο σχεδιάζει να συμπεριλάβει στον έκτο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, που θα εγκριθεί στο προσεχές Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε χθες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει το έκτο πακέτο κυρώσεων εντός της εβδομάδας, που αναμένεται να συμπεριλάβει το εμπάργκο, το οποίο θα στερήσει από τη Μόσχα μεγάλα έσοδα αλλά διχάζει τα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Είμαι όμως πεπεισμένος ότι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές πετρελαίου, θα καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας ως το επόμενο συμβούλιο», δήλωσε ο Μπορέλ ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδριάσει τη 10η και τη 16η Μαΐου.

Το 6ο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας πρόκειται να συμπεριλάβει τον αποκλεισμό «και άλλων τραπεζών» από το σύστημα συναλλαγών SWIFT, ανάμεσα στις οποίες και η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, η Sberbank η οποία αντιπροσωπεύει το 37% της ρωσικής αγοράς.

Το SWIFT είναι απαραίτητο εργαλείο του χρηματοοικονομικού τομέα σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς επιτρέπει να διαβιβάζονται με ταχύτητα και ασφάλεια δεδομένα συναλλαγών.

Αν οι 27 εγκρίνουν το εμπάργκο στο πετρέλαιο, η εφαρμογή του θα είναι προοδευτική -σε έξι ως οκτώ μήνες-, όμως θα έχει διαστάσεις με άμεση ισχύ, όπως η επιβολή δασμών στο πετρέλαιο που μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια, ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος.