Εξαίρεση απο τις κυρώσεις ζητά και η Βουλγαρία - Free Sunday
Εξαίρεση απο τις κυρώσεις ζητά και η Βουλγαρία

Εξαίρεση απο τις κυρώσεις ζητά και η Βουλγαρία

Να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κατασχέσουν αποθέματα συναλλάγματος και άλλους πόρους της Ρωσίας στη δικαιοδοσία τους, που έχουν παγώσει, για να καλυφθεί το κόστος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, κάλεσε τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times.

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας δεν θα υποστηρίξει το έκτο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία εάν υπάρξουν εξαιρέσεις από το προτεινόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται, δήλωσε αργά χθες Κυριακή ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Ασέν Βασίλεφ.

«Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο και μεθαύριο (σ.σ. σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη), μπορεί να χρειαστεί σύνοδος των ηγετών για να ολοκληρωθούν. Η θέση μας είναι πολύ σαφής. Εάν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση για κάποιες από τις χώρες, θέλουμε κι εμείς εξαίρεση», είπε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Ασέν Βασίλεφ. στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο BNT ο οποίος προσέθεσε ότι σε διαφορετική περίπτωση, «δεν θα υποστηρίξουμε στις κυρώσεις» αν και εξέφρασε την αισιοδοξία του καθώς, οπως είπε «δεν αναμένω να φθάσουμε εκεί, με βάση το πού βρίσκονται οι συνομιλίες αυτή τη στιγμή».

Η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αργό, που φθάνει σ’ αυτές μέσω αγωγών της εποχής της Σοβιετικής Ένωσης, ζητούν να εξαιρεθούν από το εμπάργκο, επειδή θα δυσκολευτούν να βρουν εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού

Η Σόφια επιμένει ότι χρειάζεται εξαίρεση, διότι το μοναδικό διυλιστήριό της, στο Μπουργκάς, που ανήκει στη ρωσική Lukoil και διυλίζει περίπου το μισό αργό που έρχεται από τη Ρωσία, χρειάζεται χρόνο για να αναβαθμιστεί ώστε να επεξεργάζεται άλλα είδη αργού, ειδικά όσον αφορά τη διαδικασία αποθείωσης.

Εάν δεν εξασφαλίσει εξαίρεση, η Βουλγαρία θα αντιμετωπίσει κινδύνους για το περιβάλλον στο Μπουργκάς ή/και το διυλιστήριο θα αναγκαστεί να μειώσει την παραγωγή, προκαλώντας ελλείψεις στην αγορά και περαιτέρω αύξηση των τιμών, επιχειρηματολόγησε ο κ. Βασίλεφ.