Βοήθεια 40 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία - Free Sunday
Βοήθεια 40 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία

Βοήθεια 40 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία

Στην έγκριση του σχεδίου νόμου για την ύψους σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, το οποίο ζήτησε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε τα ξημερώματα σήμερα ώρα Ελλάδας, η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ.

Το σχέδιο εγκρίθηκε με τις ψήφους και των δύο κομμάτων και παραπέμφθηκε στη Γερουσία όπου θα συζητηθεί στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης, πριν επικυρωθεί οριστικά από τον πρόεδρο.

Από τα χρήματα αυτά, 6 δισεκ. προορίζονται για να αποκτήσει η Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα, να ενισχύσει την αντιαεροπορική της άμυνα και να λάβει διάφορα όπλα και πυρομαχικά, την ώρα που μαίνονται μάχες στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της και σχεδόν 9 δισεκ. προορίζονται για την εξασφάλιση «της συνέχειας των ουκρανικών δημοκρατικών θεσμών».

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε καλέσει το Κογκρέσο να εγκρίνει «αμέσως» τη χρηματοδότηση, καθώς το θέμα είναι επείγον, ενώ ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, είπε χθες ότι «η γρήγορη υιοθέτηση της χρηματοδότησης είναι απαραίτητη για να βοηθήσουμε τον ουκρανικό λαό στον αγώνα του εναντίον του απάνθρωπου Πούτιν», κάνοντας λόγο περί «ηθικού καθήκοντος» των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό «των φίλων μας στην Ουκρανία».

Η Αμερική στέλνει στον κόσμο ολόκληρο το μήνυμα πως είναι απαρασάλευτη η αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε τον θαρραλέο λαό της Ουκρανίας ως τη νίκη» επί της Ρωσίας, είχε δήλωσε η Δημοκρατική πρόεδρος του σώματος, Νάνσι Πελόσι, πριν από την ψηφοφορία.

Η επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Άβριλ Χέινς υποστήριξε χθες ότι ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν, που ετοιμάζεται για παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία, λογαριάζει πως η βοήθεια που προσφέρει η Δύση στο Κίεβο θα αρχίσει να λιγοστεύει.

Δύο γερουσιαστές με επιρροή, ο Ρεπουμπλικάνος Λίντσεϊ Γκρέιαμ και ο Δημοκρατικός Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ, πρότειναν χθες, στο πλαίσιο των αμερικανικών αντιποίνων σε βάρος της Μόσχας, η Ρωσία να καταχωριστεί στη μαύρη λίστα των «κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία», στην οποία σήμερα περιλαμβάνονται τέσσερις χώρες: η Κούβα, το Ιράν, η Συρία και η Βόρεια Κορέα.