"Φιλανδοποίηση" τέλος! Ο Πούτιν έστειλε το Ελσίνκι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ - Free Sunday
"Φιλανδοποίηση" τέλος! Ο Πούτιν έστειλε το Ελσίνκι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

"Φιλανδοποίηση" τέλος! Ο Πούτιν έστειλε το Ελσίνκι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

«Η Φινλανδία θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση για να ενταχθεί στην στρατιωτική συμμαχία του NATO», ανέφεραν σήμερα σε κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της χώρας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, σε μια μεγάλη πολιτική στροφή που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.Στην κοινή δήλωσή τους επισημαίνουν ότι η απόφαση της Φινλανδίας η οποία θα ανακοινωθεί επισήμως την Κυριακή στην βορειοατλαντική συμμαχία "θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας”.

 

“Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO", αναφέρουν ο Νιινίστο και η Μάριν στην κοινή δήλωσή τους.

"Ελπίζουμε ότι τα βήματα σε εθνικό επίπεδο που χρειάζονται ακόμη για να ληφθεί η απόφαση αυτή θα γίνουν γρήγορα εντός των επόμενων λίγων ημερών", προσθέτουν.Η Φινλανδία, τα σύνορα της οποίας με τη Ρωσία εκτείνονται σε 1.300 χιλιόμετρα και μοιράζεται επίσης ένα δύσκολο παρελθόν με τη χώρα αυτή, είχε προηγουμένως παραμείνει εκτός της βορειοατλαντικής συμμαχίας για να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τον ανατολικό της γείτονα.Η ρωσική απειλή οδήγησε σε μεταστροφή της κοινής γνώμης στη Φινλανδία


Την αλλαγή στην αμυντική στάση της Φινλανδίας πυροδότησε ο πλήρους κλίμακας πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία. Η γειτονική Σουηδία είναι επίσης μια ανάσα από αντίστοιχη απόφαση, που θα λάβει τις επόμενες ημέρες.

 

Η έγκριση του προέδρου και της πρωθυπουργού της Φινλανδίας προσθέτει ένα από τα τελευταία απαραίτητα βήματα, εν όψει της απόφασης το Σάββατοκύριακο των Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού.