ΕΚΤ: Έτοιμη για το «whatever it takes» σε περίπτωση Brexit - Free Sunday
ΕΚΤ: Έτοιμη για το «whatever it takes» σε περίπτωση Brexit

ΕΚΤ: Έτοιμη για το «whatever it takes» σε περίπτωση Brexit

Το περίφημο «whatever it takes» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά απο τον super Mario της ΕΚΤ στις 26 Ιουλίου 2012 για να σταματήσει την επέκταση της κρίσης στην Ιταλία και στην Ισπανία.

Τότε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ (ακολουθεί το σχετικο βίντεο). 

Σήμερα, λίγες μέρες πρίν απο το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία, αξιωματούχοι της ΕΚΤ με γνώση του θέματος δήλωσαν στο Reuters πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δεσμευτεί δημοσίως πως θα στηρίξει τις αγορές σε συνεργασία με την Τράπεζα της Αγγλίας, σε περίπτωση που η Βρετανία αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Μια τέτοια ανακοίνωση από την ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί το πρωί της 24ης Ιουνίου εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δείξει πως οι Βρετανοί ψηφοφόροι έχουν επιλέξει να αφήσουν την ΕΕ, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.

«Θα υπάρξει μια ανακοίνωση πως η ΕΚΤ θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί «whatever it takes» ώστε να διατηρηθεί η επαρκής ρευστότητα στην αγορά» είπε αξιωματούχος της ΕΚΤ, ο οποίος μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

Ο σκοπός μιας τέτοιας ανακοίνωσης θα είναι να τονωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών σε όλη την Ευρώπη και να περιορίσει μια ενδεχόμενη νευρικότητα στις αγορές.

Η δέσμευση της ΕΚΤ θα εμπεριέχει το άνοιγμα των λεγόμενων γραμμών ανταλλαγής (swap lines) με την Τράπεζα της Αγγλίας, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο τα ευρώ και τις στερλίνες να ανταλλάσσονται με διαθέσιμη απεριόριστη χρηματοδότηση και στα δυο νομίσματα για όλες τις Ευρωπαϊκές τράπεζες, δήλωσαν οι ίδιες πηγές. 

Οι προετοιμασίες απεικονίζουν μια κατάσταση αυξημένης επιφυλακής ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, το οποίο θα καθορίσει το μέλλον της Βρετανίας στο εμπόριο και στις παγκόσμιες υποθέσεις αλλά και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η βρετανική στερλίνα και το ευρώ έχουν δεχθεί ισχυρές πιέσεις εξαιτίας των φόβων ότι ένα Brexit θα μπορούσε να βυθίσει σε ύφεση τα 28 μέλη κράτη της Ένωσης, αναφέρει το Reuters. 

Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα του πρακτορείου. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και οι ομόλογοι του κεντρικοί τραπεζίτες θα συναντηθούν στην Φρανκφούρτη στις 23 Ιουνίου, την ημέρα που οι Βρετανοί θα ψηφίζουν στο δημοψήφισμα.

Οι επιλογές της ΕΚΤ είναι περιορισμένες, αναφέρει το Reuters, εκτός από την απελευθέρωση ρευστότητας προς τις τράπεζες. Η επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα είναι δύσκολή αφενός γιατί έχει ήδη χρησιμοποιήσει πάνω από 1 τρίσ. ευρώ και σταδιακά δεν θα υπάρχουν άλλα ομόλογα για να αγοράσει και αφετέρου γιατί θα υπάρξει αντίδραση από την πλευρά της Γερμανίας.