Μαφία και Ρωσία μπλοκάρουν τη διεύρυνση της ΕΕ στα Βαλκάνια - Free Sunday
Μαφία και Ρωσία μπλοκάρουν τη διεύρυνση της ΕΕ στα Βαλκάνια

Μαφία και Ρωσία μπλοκάρουν τη διεύρυνση της ΕΕ στα Βαλκάνια

Όμηρος της σύμπτωσης των αντιδυτικών συμφερόντων της βουλγαρικής μαφίας και της Ρωσίας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση στα Βαλκάνια, σύμφωνα με όσα είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Κιριλ Πετκόφ, μετά την καταψήφιση της κυβέρνησής του από τη βουλγαρική Βουλή.

Ο κ. Πετκόφ, ο οποίος είχε την πιο σαφή φιλοδυτική ατζέντα στη βουλγάρικη ιστορία μετά την πτώση του κομμουνιστικού κόμματος το 1989, καταψηφίστηκε όταν αποχώρησε από την κυβέρνησή του το κόμμα του τηλεπαρουσιαστή Σλάβι Τριφόνοφ, πέντε βουλευτές του οποίου όμως αποσχίστηκαν και στήριξαν την κυβέρνηση.
Είναι τιμή για την κυβέρνηση να έχει πέσει επειδή την καταψήφισαν ο κ. Πέεσκι, ο κ. Μπορίσοφ, ο κ. Τριφόνοφ και η κα Μητροφάνεβα, είπε ο κ. Πετκόφ αναφερόμενος κατά σειρά σε έναν βουλευτή, ο οποίος είναι σε αμερικανικές κυρώσεις, δυο πολιτικούς αρχηγούς και τη Ρωσίδα πρέσβειρα στη Σόφια και σε μία εμφανή προσπάθεια να εκμεταλλευθεί την αρνητική άποψη των συμπατριωτών του για τον Ρώσο πρόεδρο και την εισβολή, πριν από την οποία η αποδοχή του Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν πάνω από 50%, ενώ, στη μέτρηση του Ιουνίου έχει υποχωρήσει σε κάτω από 25%.
Ο πρόεδρος Ράντεφ δηλώνει ότι μετά την καταψήφιση η χώρα δεν έχει κυβέρνηση, την οποία προσπαθεί να δημιουργήσει ο κ. Πετκόφ περιμένοντας να βρει τους έξι βουλευτές που του λείπουν για να αποκτήσει την πλειοψηφία των 121. Κανονικά, με 116 ψήφους θα χρειαζόταν άλλους πέντε, αλλά ένας βουλευτής δήλωσε ότι υπερψήφισε κατά λάθος.

Η ενεργειακή σχέση Ρωσίας - Βουλγαρίας
Συνολικά η Βουλγαρία καταναλώνει 200 Twh ετησίως, δηλαδή 28 Mgh κατά κεφαλήν, με τον παγκόσμιο μέσο όρο να είναι στα 20. Σύμφωνα με τα
επίσημα στοιχεία του 2020, η χώρα παρήγαγε το 41% του ηλεκτρισμού της από το πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του φετινού Μαΐου, από την αρχή της χρονιάς η παραγωγή του ηλεκτρισμού αυξήθηκε κατά 16%, ενώ το 14% προέρχεται από ανανεώσιμες
πηγές ενέργειας.
Από άνθρακα παράγεται περίπου το 40% των αναγκών της χώρας σε ενέργεια και το σχέδιο που κατέθεσε η Βουλγαρία στην Ε.Ε. το 2021 έθετε ως στόχο να απεξαρτηθεί από τον άνθρακα κάποια στιγμή ανάμεσα στο 2038 και στο 2040.
Μέχρι τις 27 Απριλίου που η GAZPOM έκλεισε την στρόφιγγα επειδή δεν έγινε η πληρωμή σε ρούβλια, η χώρα κάλυπτε το 90% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, που είναι περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέσω του αγωγού Turkish Stream με βάση ένα δεκαετές συμβόλαιο το οποίο, ούτως ή άλλως, θα έληγε στο τέλος του 2022 και η κυβέρνηση Πετκόφ είχε προαναγγείλει ότι δεν θα συζητήσει για την ανανέωσή του.
Το υπόλοιπο καλύπτεται με προμήθειες από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ, όταν λειτουργήσει ο αγωγός μεταφοράς του υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αλεξανδρούπολη στη Βουλγαρία, εκτιμάται ότι θα μεταφέρει περίπου 1 δισ. κυβικά μέτρα από το Αζερμπαϊτζάν.
Μετά τη διακοπή των προμηθειών από τη Ρωσία, Πετκόφ και Μητσοτάκης είχαν συμφωνήσει να αναζητήσουν μαζί πηγές.
Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, οι ημερήσιες ανάγκες της Βουλγαρίας το 2020 ήταν περίπου 100.000 βαρέλια και είχε εισαγάγει το 30% των αναγκών της από τη Ρωσία.

Η αποπομπή Πετκόφ στη Σόφια απειλεί τον Κοβάτσεφκι στα Σκόπια
Η καταψήφιση όμως της κυβέρνησης Πετκόφ δημιούργησε πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της Ε.Ε., διότι δεν υπάρχει στη Σόφια κυβέρνηση να αποφασίσει την άρση του βέτο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. Το βέτο έθεσε ο πρώην πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος τώρα δηλώνει ότι εάν έλθει στη Βουλή η σχετική πρόταση, θα την υπερψηφίσει. Λίγες ημέρες πριν από την πτώση της κυβέρνησης είχε αναπτυχθεί μια γαλλική πρωτοβουλία για τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία δεν πρόλαβε να αποδώσει καρπούς.
Όμως, οι εγγυήσεις που η γαλλική πρωτοβουλία προσέφερε στους Βούλγαρους είχαν προκαλέσει δυσφορία στα Σκόπια, όπου ο νέος πρωθυπουργός Ντιμιτάρ Κοβατσέφσκι διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί γλώσσα και εθνικότητα, ενώ κυβερνητικά στελέχη λένε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν τον εκβουλγαρισμό της χώρας, στον οποίο ισχυρίζονται ότι θα οδηγούσε η γαλλική πρόταση και απειλούν με παραίτηση, η οποία θα έχει άγνωστη έκβαση, καθώς δεν αποκλείεται προσφυγή στις κάλπες και εκλογή πιο φιλορωσικών δυνάμεων.

Η ενεργειακή σχέση Βόρειας Μακεδονίας - Ρωσίας
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι ανάγκες της Βόρειας Μακεδονίας σε ηλεκτρισμό ήταν το 2020 περίπου 7.67 GWh, από τις οποίες οι 2,3 GWh εισάγονταν από το εξωτερικό. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση ήταν η χαμηλότερη στην Ευρώπη, στο 54% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Το 2019, το 61% της παραγωγής προερχόταν από τον λιγνίτη, ενώ έχει προαναγγελθεί ότι μέχρι το 2025 θα έχουν εγκατασταθεί μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δυναμικότητας 1,8 GW. Οι επίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αποθέματα λιγνίτη 75 εκατ. τόνων, τα οποία μπορούν να καλύψουν την επόμενη δεκαετία.
Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, ο υπουργός Οικονομικών Κρέσνικ Μπεκτεσί είπε ότι η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου από τη Βουλγαρία συνεχίζεται κανονικά και δεν έχει επηρεαστεί από τη διακοπή των παραδόσεων στη Βουλγαρία, ενώ διευκρίνισε ότι αν υπάρξει διακοπή ροής από την Gazprom, με την οποία υπάρχει δεκαετές συμβόλαιο, η χώρα του θα εξετάσει εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας, όπως ο ΤΑΡ που διέρχεται από την Ελλάδα.
Ανεξάρτητα από την αύξηση των τιμών, η χώρα αισθάνεται μια ασφάλεια στην κατανάλωση καυσίμων και ντίζελ, γιατί οι μισές της ανάγκες (περίπου 21.000 βαρέλια καθημερινά) καλύπτονται από την Ελλάδα και δεν υπάρχει ενδεχόμενο να διακοπεί η ροή.
Πάντως, η χώρα έχει εκδηλώσει την απόφασή της να ενταχθεί στο δίκτυο των χωρών που θα τροφοδοτούνται από τον αγωγό της Αλεξανδρούπολης.

Η Αλβανία, μία χώρα σε ενεργειακή αυτάρκεια
Η τρίτη πλευρά της ενεργειακής καραμπόλας στα Νότια Βαλκάνια είναι η Αλβανία, η ευρωπαϊκή τύχη της οποίας συνδέθηκε με τη Βόρεια Μακεδονία για να αποφευχθούν δυσάρεστες παρενέργειες και εθνοτικές εντάσεις, από τη στιγμή που μεγάλο μέρος του πληθυσμού της τελευταίας είναι αλβανικής εθνικότητας. Μάλιστα, ο Αλβανός πρωθυπουργός, σε ένδειξη δυσφορίας, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής.
«Είναι ντροπή!» φώναξε ο πρωθυπουργός Ράμα, όταν έμαθε ότι ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δεν θα ανακοινώσει την άρση του βέτο, το οποίο χαρακτήρισε ως «απαγωγή» δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και κατηγόρησε τις άλλες 26 χώρες μέλη της Ένωσης ότι δείχνουν αδυναμία.
Η Αλβανία διαθέτει 7 κοιτάσματα πετρελαίου, από τα οποία παράγονται περίπου 110.000 τόνοι ακατέργαστου πετρελαίου τον χρόνο, ενώ εκτιμάται ότι τα εξορύξιμα αποθέματα ανέρχονται σε 81.025.885 τόνους, ενώ τα συνολικά υπερβαίνουν τα 500 εκατ. τόνους.
Τα κοιτάσματα αερίου βρίσκονται από το Δυρράχιο, στην κεντρική Αλβανία, μέχρι το Δελβίνο στον Νότο, αλλά οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το σύνολο του δικτύου πρέπει να αντικατασταθεί διότι έχει προβλήματα διάβρωσης, εξαιτίας της οποίας ολόκληρα τμήματα δεν λειτουργούν.
Το 60% της ζήτησης για την ενέργεια στην Αλβανία παράγεται από ορυκτά καύσιμα, ενώ, σε ό,τι αφορά στον ηλεκτρισμό, το 90% της παραγωγής είναι από υδροηλεκτρικές μονάδες, οι οποίες το 2019 παρήγαγαν το σύνολο των 2105 MW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο στόχος είναι το 2030 αυτό να γίνει 3800 MW.


Όμως, σε ό,τι αφορά τον άνθρακα, παρά το ότι η χώρα έχει μεγάλα αποθέματα, εισάγει πάνω από το 90% των ποσοτήτων που χρειάζεται και οι οποίες είναι πάνω από 90 εκ. τόνους.