Κλείνει για δέκα ημέρες ο Nord Stream1 αλλα επιστρέφει στη θέση της η επισκευασμένη τουρμπίνα - Free Sunday
Κλείνει για δέκα ημέρες ο Nord Stream1 αλλα επιστρέφει στη θέση της η επισκευασμένη τουρμπίνα

Κλείνει για δέκα ημέρες ο Nord Stream1 αλλα επιστρέφει στη θέση της η επισκευασμένη τουρμπίνα

Aναστέλλεται από τις 06:00, τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα και για δέκα ημέρες, δηλαδή εως το πρωί της 21ης Ιουλίου. η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος διαπερνά τη Βαλτική Θάλασσα και θεωρείται ο σημαντικότερος για τη ροή του καυσίμου προς τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Όμως στη Γερμανία εκφράζεται η ανησυχία πως η ροή μπορεί να μην αποκατασταθεί, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, για να σταματήσουν τον οποίο η Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες επέβαλαν αλλεπάλληλους γύρους κυρώσεων.

Η ρωσική δημόσια επιχείρηση αερίου Gazprom έχει ήδη μειώσει στο 40% τις παραδόσεις μέσω του αγωγού μεταξύ της Ρωσίας και της βόρειας Γερμανίας, επικαλούμενη καθυστερήσεις στα έργα συντήρησης και επισκευής εξαιτίας των κυρώσεων που εμπόδιζαν τον Καναδά  να επιστρεψει στη Ρωσια μία τουρμπίνα που συντηρούσε για λογαριασμο της γερμανικής Siemens Energy.

Η Ουκρανία είχε παροτρύνει τον Καναδά να μην επιστρέψει το επισκευασμένο τμήμα, λέγοντας ότι αυτό θα υπονόμευε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όμως χθες εγινε γνωστό ότι η τουρμπίνα θα σταλεί πρώτα στη Γερμανία, ώστε ο Καναδάς να μην παραβιάσει τις κυρώσεις και στη συνέχεια, η Γερμανία θα παραδώσει την τουρμπίνα στη Ρωσία.

Η Siemens δήλωσε ότι η απόφαση του Καναδά να επιτρέψει την αποστολή μιας τουρμπίνας από το επισκευαστικό της κατάστημα στον Καναδά στη Γερμανία ήταν ένα απαραίτητο πρώτο βήμα για την επιστροφή της στον ρωσικό αγωγό που διαχειρίζεται, και ότι στοχεύει να τη μεταφέρει εκεί το συντομότερο δυνατό.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ανακουφισμένος που ο Καναδάς άνοιξε το δρόμο για την παράδοση της τουρμπίνας. «Χαιρετίζουμε την απόφαση των Καναδών φίλων και συμμάχων μας», δήλωσε ενώ τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσαν «βαθιά απογοητευμένα» από την απόφαση.

Ο μήκους 1200 χιλιομέτρων αγωγός Nord Stream 1 μεταφέρει 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.