Ρωσικός βομβαρδισμός σε σιδηροδρομικό σταθμό της Ουκρανίας με 22 νεκρούς και 50 τραυματίες - Free Sunday
Ρωσικός βομβαρδισμός σε σιδηροδρομικό σταθμό της Ουκρανίας με 22 νεκρούς και 50 τραυματίες

Ρωσικός βομβαρδισμός σε σιδηροδρομικό σταθμό της Ουκρανίας με 22 νεκρούς και 50 τραυματίες

Σε 22 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί και σε περισσότερους από 50 οι τραυματίες από τον χθεσινό ρωσικό βομβαρδισμό εναντίον του σιδηροδρομικού σταθμού στο Τσάπλινο, στην κεντρική Ουκρανία, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

«Σήμερα πονάμε για το Τσάπλινο», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τη ρωσική επίθεση να σημειώνεται την ημέρα της εθνικής γιορτής της Ουκρανίας, που φέτος συνέπεσε με τους έξι μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

«Είναι σχεδόν νύκτα (...) η Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας τελειώνει. Αλλά η ανεξαρτησία μας δεν τελειώνει και δεν θα τελειώσει ποτέ», υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Την ώρα που οι Ουκρανοί τιμούσαν χθες την εθνική τους γιορτή, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον πολλών περιοχών της χώρας, περιλαμβανομένης της επαρχίας Χμελνίτσκι στα δυτικά και της Ζιτομίρ στα βόρεια, ενώ στο Ντνιπροπετρόφσκ ένα κορίτσι 11 ετών σκοτώθηκε χθες από ρωσικούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές ε

Στη διάρκεια του πολέμου έχουν δεχθεί πλήγματα επανειλημμένα σιδηροδρομικοί σταθμοί και υποδομές. Τον Απρίλιο τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον του σιδηροδρομικού σταθμού του Κραματόρσκ στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι υπάρχουν λίγες ελπίδες ο πόλεμος να τελειώσει γρήγορα.

«Παρά τις προόδους μας στο ανθρωπιστικό μέτωπο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συγκρούσεις στην Ουκρανία θα σταματήσουν, με νέες πιθανές περιοχές κλιμάκωσης να εμφανίζονται», δήλωσε ο Γκουτέρες απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα θλιβερό και τραγικό ορόσημο», πρόσθεσε. «Χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί, περιλαμβανομένων παιδιών».

«Ο κόσμος έχει δει να διαπράττονται σοβαρές παραβιάσεις των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, με μικρή ή καθόλου λογοδοσία», τόνισε.

Ο Γκουτέρες προειδοποίησε επίσης για το ενδεχόμενο να προκληθεί μια καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και ζήτησε να σταλεί μια ομάδα ειδικών εκεί, υπό τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Ηγέτες από όλο τον κόσμο ζήτησαν για μια ακόμη φορά χθες από τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο και επανέλαβαν τις εκκλήσεις τους να επιτραπεί σε αποστολή επιθεωρητών να έχει πρόσβαση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ενώ ο Ζελένσκι στην ομιλία του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας πρότεινε η Ρωσία να μεταφέρει τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού στον ΔΟΑΕ.

Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει χωρίς όρους «τον πυρηνικό εκβιασμό» και να αποσυρθεί εντελώς από τον σταθμό, υπογράμμισε, ενώ τόνισε τη σημασία να απωθηθεί η ρωσική εισβολή.

Αν δεν σταματήσουμε τώρα τη Ρωσία, εκτίμησε ο Ουκρανός πρόεδρος, «Ρώσοι δολοφόνοι πιθανόν θα καταλήξουν σε άλλες χώρες - στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική».