Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία φέρνει ενίσχυση μέτρων φύλαξης στην Κεν.Ευρώπη - Free Sunday
Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία φέρνει ενίσχυση μέτρων φύλαξης στην Κεν.Ευρώπη

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία φέρνει ενίσχυση μέτρων φύλαξης στην Κεν.Ευρώπη

Να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για τον αυξανόμενο αριθμό των Σύριων προσφύγων που έρχονται στην ΕΕ από τη χώρα αυτή τους τελευταίους μήνες, ζητά η Τσεχία, όπως δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν μιλώντας στην Κάτω Βουλή της χώρας ο οποίος θα θέσει το θέμα στην ΕΕ με την προσδοκία να εμπλακεί η Αυστρία στην αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ευρώπη, καθώς είναι «ντόμινο».

Ο Ρακούσαν συζήτησε ήδη τη συμφωνία επανεισδοχής για την αμοιβαία υποχρέωση των χωρών να δέχονται πίσω τους πρόσφυγες και την τσεχική βοήθεια για τη φύλαξη των κοινών συνόρων με τον υπουργό Εσωτερικών της Σλοβακίας Ρομάν Μίκουλετς στην Τσεχία την Τετάρτη με τον οποίο συμφώνησαν για την ενίσχυση των φρουρών στα τσεχοσλοβακικά σύνορα.

Ο Σλοβάκος υπουργός υποσχέθηκε ότι η αστυνομία θα δώσει μεγαλύτερη προσοχή στους ελέγχους των φορτηγών που χρησιμοποιούν οι παράνομοι μετανάστες για τη διέλευση των συνόρων και κάλεσε την Επιτροπή «να είναι πιο ενεργή στην εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής με τρίτες χώρες. Αντιμετωπίζουμε ήδη τη δευτερογενή μετανάστευση όταν οι πρόσφυγες φτάνουν στην Ευρώπη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα πιο εντατικά εκεί από όπου προέρχεται», δήλωσε ο Μίκουλετς την Τρίτη.

Ο Ρακούσαν πρόσθεσε ότι η λύση θα πρέπει να βασίζεται στην ενίσχυση των λειτουργιών της συνοριακής υπηρεσίας της ΕΕ Frontex. Τα κράτη προσπαθούν να αποφύγουν την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, πρόσθεσε.