Ο πρόεδρος Ραντεφ επέβαλε φιλορωσική στροφή στην ακυβέρνητη Βουλγαρία - Free Sunday
Ο πρόεδρος Ραντεφ επέβαλε φιλορωσική στροφή στην ακυβέρνητη Βουλγαρία

Ο πρόεδρος Ραντεφ επέβαλε φιλορωσική στροφή στην ακυβέρνητη Βουλγαρία

Υπέρ μιας παρέκκλισης, από την απαγόρευση ανάθεσης και συνέχισης δημοσίων συμβάσεων με ρωσικές εταιρείες που ψηφίστηκε στον κανονισμό της ΕΕ, θα ψηφίσει στο κοινοβούλιο, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας, όπως επιβεβαιώθηκε μετά τη συνάντηση που είχε με την ρωσική Lukoil, η οποία έγινε με μεσολάβηση του προέδρου Ράντεφ.

Σύμφωνα με τα σχέδια της προηγούμενης φιλοδυτικής κυβέρνησης το διυλιστήριο στο Μπουργκάς θα προσαρμοζόταν ώστε να λειτουργεί χωρίς ρωσικό πετρέλαιο, αλλά η υπηρεσιακή κυβερνηση υπό τον Γκάλαμπ Ντονεφ, που ανελαβε στις 2 Αυγούστου, μετά την ανατροπή της, επικαλείται ότι πολλοί κρατικοί φορείς έχουν σε λειτουργία συμβάσεις-πλαίσιο για την προμήθεια καυσίμων, στις οποίες η Lukoil είναι είτε ανάδοχος είτε προμηθευτής άλλων εμπόρων καυσίμων.

Η Βουλγαρία έλαβε το δικαίωμα εξαίρεσης από την ΕΕ για την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2024 και ο εκπρόσωπος της Lukoil, Βορόμπιοφ εξήγησε κατά τη συνάντηση στην προεδρία ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να διεξάγει διάλογο με τη βουλγαρική κυβέρνηση και ότι σχεδιάζονται μέτρα για τη διατήρηση της σταθερότητας της βουλγαρικής οικονομίας.

Περίπου το 60% των καυσίμων για τη βουλγαρική αγορά επεξεργάζεται στο διυλιστήριο της Lukoil, η οποία κατέχει σχεδόν το 70% των αποθηκών όπου αποθηκεύονται τα καύσιμα των ανταγωνιστικών εταιρειών και έχει πολύ μεγάλη επιρροή στη Βουλγαρία.

Η εταιρεία που μεσολαβεί στο εμπόριο πετρελαίου για τη Βουλγαρία είναι η εταιρεία «Litasco» με έδρα την Ελβετία, η οποία είναι βασικός μέτοχος της «Neftohim Bulgaria». Πρόκειται για μια εταιρεία που αγοράζει αργό πετρέλαιο από τη ρωσική Lukoil και το πωλεί σε διυλιστήριο στη Βουλγαρία.

Πίσω από τις τρεις εταιρείες βρίσκεται ουσιαστικά ένας ιδιοκτήτης – η ρωσική Lukoil, η οποία υπόκειται σε ευρωπαϊκές κυρώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο στόχος του μεσίτη είναι να αγοράζει φθηνά και να πουλάει ακριβά, ενώ η βουλγαρική εταιρεία λειτουργεί στην πραγματικότητα μόνο αποσπασματικά – δηλαδή διυλίζει πετρέλαιο κι έτσι ένα μεγαλύτερο μέρος του κέρδους παραμένει στη Ρωσία.

«Οι υψηλές τιμές των καυσίμων είναι από τους κύριους λόγους για την αύξηση των τιμών όλων των αγαθών και υπηρεσιών και οδηγούν σε συρρίκνωση της κατανάλωσης, η οποία αποτελεί απώλεια όχι μόνο για τους καταναλωτές, αλλά και για τον παραγωγό. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι η επικείμενη συνάντησή σας με τη βουλγαρική κυβέρνηση είναι μια καλή ευκαιρία, φυσικά, ακολουθώντας αυστηρά τους μηχανισμούς της αγοράς, για τον προσδιορισμό μέτρων για τη σταθεροποίηση του οικονομικού περιβάλλοντος και την καταπολέμηση του πληθωρισμού προς όφελος του Βούλγαρου καταναλωτή», σχολίασε ο πρόεδρος προς τους εκπροσώπους της Lukoil , όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του.

Η Lukoil κατέχει το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου στα Βαλκάνια μέσω της εταιρείας «Lukoil Neftohim Bulgaria», η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν κατέβαλε φόρο επί των κερδών στη Βουλγαρία. Σήμερα η τιμή του ρωσικού πετρελαίου Urals που χρησιμοποιείται από το διυλιστήριο της Lukoil στη Βουλγαρία είναι κατά 37 δολάρια ανά βαρέλι φθηνότερη από το Brent.

Η εταιρεία παρουσίασε σημαντικές ζημίες, παρά τον τεράστιο κύκλο εργασιών της που ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως (τα περισσότερα χρόνια) και την κυρίαρχη θέση της στην αγορά. Μεταξύ 2006 και 2020, υπήρξαν μόνο τρία έτη κατά τα οποία η εταιρεία παρουσίασε κέρδη (2007, 2016 και 2017). Όλα τα υπόλοιπα έτη είναι ζημιογόνα και μάλιστα με τεράστια ποσά.

Το 2020, η εταιρεία ανακοίνωσε ζημίες άνω των 255 εκατομμυρίων ευρώ και με την τελευταία της έκθεση εμφάνισε μόνο ένα μικρό κέρδος.