Μετά την Ιταλία και η Βουλγαρία στις κάλπες - Free Sunday
Μετά την Ιταλία και η Βουλγαρία στις κάλπες
Μξτσοτάκης και Πετρόφ εγκαινιάζουν τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό στην Κομοτηνή

Μετά την Ιταλία και η Βουλγαρία στις κάλπες

Όταν στις 8 Ιουλίου, χαρούμενοι οι πρωθυπουργος της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης και o υπηρεσιακός ομόλογός του της Βουλγαρίας Κιρίλ Πετρόφ εγκαινίαζαν στην Κομοτηνή τον χωρητικότητας 3 δισ. κυβικών μέτρων και μήκους 182 χιλιομέτρων, αγωγό (ICGB) που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζαν στην Βουλγαρία, δεν πρέπει να ήταν βέβαιοι ότι ο κ.Πετκοφ, δεν θα προλάβαινε ως πρωθυπουργος, έστω υπηρεσιακός, τα εγκαίνια του 151 χιλιομέτρων βουλγαρικού τμήματος στη Στάρα Ζαγόρα σε περίπου τρεις μήνες με στόχο την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

 "Η τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθεί σημαντικά από την 1η Οκτωβρίου, χάρη στην έναρξη λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού", είχε πει ο απερχόμενος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ στις 29 Ιουλίου, δύο μέρες πριν ο φιλοδυτικός Κίριλ Πετρόφ παραδώσει την εξουσία στις 2 Αυγούστου, σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον τον Γκαλαμ Ντόνεφ, επιλογή του προερχόμενου από το Σοσιαλιστικό Κομμα και με σαφείς φιλορωσικές τάσεις προέδρου Ρουμεν Ράντεφ, για οδηγήσει την χώρα στις εκλογές της 2ας Οκτωβρίου, τις τρίτες στιν τελευταίο 1,5 χρόνο.

Η κυβέρνηση είχε πέσει κι είχε καταστεί υπηρεσιακή, 8 μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, τον Σεπτέμβριο 2022, όταν ο ηθοποιός Σλαβι Τριφονοφ που ηγουνταν του μικρότερου εταίρου του Πετρόφ, αποσύρθηκε από την κυβέρνηση επειδή διαφωνούσε με την άρση των εμποδίων που έβαζε η Βουλγαρία στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη  της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. 

Μόλις ένα μήνα μετά την κυβερνητική αλλαγή, ο Ραντεφ προσπάθησε να αναβιώσει την ενεργειακή συνεργασία με την Ρωσία, η οποία είχε διακοπεί μετά την αναστολή κάθε παράδοσης φυσικού αερίου στην Βουλγαρία στο τέλος Απριλίου.

Μάλιστα ο υπηρεσιακός υπουργος ενεργειας, Ροζεν Χριστοφ σημειωσε ότι "δεδομενων των αναγκών των επιχειρήσεων και των συνδικάτων, οι συνομιλίες με την GAZPROM για την ανανέωση των προμηθειών είναι αναπόφευκτες".

Μια διχασμένη χωρα

Ουσιαστικά δηλαδή, η Βουλγαρία εμφανίζεται μια διχασμένη χώρα, όπου οι δύο μεγάλες παρατάξεις, η φιλοδυτικη και η φιλορωσική υποστηρίζουν ότι μόνο η δική τους λύση θα εξασφαλίσει φτηνό φυσικό αέριο στην χώρα 

 

Παράλληλα όμως στις Βρυξέλλες εκδόθηκαν οι απαραίτητες άδειες και τα εγκαίνια του βουλγαρικού τμήματος, ορίστηκαν την 1η Οκτωβρίου, ημέρα της προγραμματισμένης έναρξης λειτουργίας του αγωγού αλλά και παραμονή των εκλογών

 

Μάλιστα στα εγκαίνια, στα οποία προβλέπεται οτι θα παραστεί και ο πρωθυπουργος, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπήσει η πρόεδρος Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν η οποία προτίθεται να συγκαλέσει σύνοδο των προέδρων των κρατών που θα ωφεληθούν από την κατασκευή του αγωγού και τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στα Βαλκανια και συγκεκριμένα τους προέδρους του τροφοδοτη Αζερμπαϊτζαν, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας. 

Κι όλα αυτά την στιγμή, που η Βουλγαρια δείχνει να έχει αλλάξει στρατόπεδο και να έχει εγκαταλείψει τον φιλοδυτικο προσανατολισμό που είχε προσπαθήσει να επιβάλλει, ο κ.Πέτροφ.

 

Το κόμμα του Πετρόφ, "συνεχίζουμε να αλλάζουμε" είναι πλεον δεύτερο στις δημοσκοπήσεις με το κόμμα του κατηγορηθεντος για διαφθορά πρώην επί σχεδόν μια δεκαετία πρωθυπουργού, Μπόρις Μπορίσοφ να προηγείται αλλα δεν φαίνεται πιθανο να κερδίζει αυτοδυναμία.

 

Δέκα μέρες πριν τις εκλογές, ο Πετρόφ είναι στο 18% ενώ ο Μπορίσοφ έχει ανέβει στο 26 ενώ τα ευθέως φιλορωσικά κόμματα αγγίζουν το 20%.

 

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, τι θα θα σημάνει για την "περιφερειακή συνεργασία ο συντονισμός Σερβίας - Βουλγαριας" σε φιλορωσική ατζέντα αλλά και σημασία θα έχει σε μια τέτοια περίπτωση, ο αγωγός που θα εγκαινιαστεί.

 

Τα κομματα

 

Η Βουλγαρία δεν συγκαταλεγόταν ποτέ στις πιο δυτικοφιλες χώρες της περιοχής και η ανάδειξη του κόμματος του αποφοιτων του Χάρβαρντ, πρωθυπουργου Πετροφ και υπουργού οικονομικών, Ασεν Βασίλιεφ, με αφηγημα κατά της διαφθοράς, το οδήγησε στην πρώτη θέση με μόλις το ¼ των ψήφων. για να μην ανατραπεί η κυβέρνηση, προσπάθησε να συσπειρώσει βουλευτές από άλλα κόμματα, αλλά τελικά δεν αποδείχτηκαν αρκετοί για να συγκροτήσουν απολυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προσέλευση στις κάλπες ήταν μόλις στο 38% και το κόμμα "Ρωσοφιλοι για την Αναγέννηση της Πατρικής Γης" στις εκλογές του Νοεμβρίου 2021, πήρε μόνο 0.31, ενώ το κομμα του Τριφονοφ "Υπάρχει τέτοιος λαός" που είχε κερδίσει τις προηγούμενες εκλογές του Ιουλίου 2021, έχασε 40 έδρες και έπεσε κάτω από 10% αλλά δεν διστασε να ρίξει την κυβέρνηση έξι μήνες μετά με τις εκτιμήσεις να οδηγούν σε ρωσικό δάκτυλο.

 

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της βουλγαρικής πολιτικής ζωής είναι ότι το κόμμα των "Δικαιωμάτων και Ελευθεριών" που εκφράζει την τουρκική μειονότητα της γειτονικής χώρας, διασπάστηκε το 2014 όταν ο τότε πρόεδρος Λουτφι Μεσταν τάχθηκε υπέρ της Τουρκίας όταν κατερρίφθη το ρωσικό mig με αποτέλεσμα ο προκάτοχος του ιστορικός ηγέτης του κόμματος, Αχμέτ Ντογκαν, να ζητησει και να πετύχει την αποπομπή του.

 

Το εκλογικό αποτέλεσμα του Κόμματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών αποκτά μεγαλύτερη σημασία γιατί το ακροατήριο του τροφοδοτείται κυρίως από Τούρκους που έχουν την ιδιότητα του Βούλγαρου πολίτη αλλά ζουν στην Τουρκία και πηγαίνουν με πούλμαν να ψηφίσουν. 

Κι επειδή η επιρροή που ασκεί το πολιτικό κατεστημένο της Τουρκίας επάνω τους, θα είναι μια σημαντική ένδειξη των προθέσεων του κ.Ερντογάν, ο οποίος δεν έχει κληθεί στη σύνοδο για τα εγκαίνια του αγωγού, παρά το γεγονός ότι το αζέρικο αέριο μέσω Τουρκίας φτάνει στην Ελλάδα.

Και κυρίως, γιατι την εποχή που οι σχέσεις Ερντογάν - δυσης είναι σε ένταση, το DPS εμφανίζεται προεκλογικά φιλοδυτικο καθώς υπενθυμίζει ότι ήταν όταν συμμετείχε στην κυβέρνηση (2001-2009) που η Βουλγαρια έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και προσέλκυσε ξένες επενδύσεις.

 

Αμέσως μετά τις ιταλικές εκλογές, που αποτελούν το δεύτερο, μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, crash test για τη δυνατότητες του προέδρου Πούτιν να επηρεάσει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκές χώρες, οι Βούλγαροι πολίτες θα βρεθούν μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο μπροστά στις δύο απαντήσεις που συνθέτουν το βασικό πρόβλημα της Ευρώπης.

Ενεργειακη εξάρτηση από τη Ρωσία ή ακριβή διατήρηση της κοινωνικής γαλήνης με επιδοτήσεις της κατανάλωσης. 

 

Η πρώτη θα κριθεί στις κάλπες της Κυριακής 2 Οκτωβρίου και η δεύτερη θα παρουσιασθεί μπροστά τους στη σύνοδο που θα διοργανωθεί την προηγούμενη με πρωτοβουλία της κ.Ουρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στα εγκαίνια του αγωγού.

 

Ένας άτυπα ισχυρός ηγετης

 

Την Βουλγαρία της ακυβερνησίας, θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος Ράντεφ, ο καθοριστικός ρόλος του οποίου τους τελευταίους μήνες, οδηγεί σε σκέψεις για το ενδεχόμενο πολιτειακής αλλαγής στη Βουλγαρία με τον πρόεδρο να διευρύνει άτυπα τον ρόλο του.

Ειδικά στην περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα καταστήσει αδύνατο το σχηματισμό κυβέρνησης και η χώρα οδηγηθεί σε πέμπτες εκλογές τα τελευταία τρία χρόνια, ο κ.Ράντεφ αν και δεν διαθέτει καμία ιδιαίτερη πολιτική νομιμοποίηση από τη στιγμή που και αυτός, εξελέγη για δεύτερη θητεία, πέρυσι τον Νοέμβριο με προσέλευση 38% στις κάλπες, θα είναι το κυρίαρχο πολιτικό πρόσωπο στην χώρα.

 

Στο βουλγαρικό πολιτικό προσωπικό έχει προκαλέσει ανησυχία το ότι η Gazprom δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη στην πρόσκληση που της έχει απευθυνθεί για διαλάγο και διαπραγματεύσεις.

Η χώρα, η οποία είναι η φτωχότερη της Ευρώπης, χρειάζεται 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρονο, το 90% των οποίων προέρχονταν από τη Ρωσια. Η προμήθεια του αζέρικου αερίου ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο κυβικα μέτρα, τα οποία η Σοφία επιδιώκει να αυξήσει. Η Bulgargaz αναζητά 142 περίπου 142 εκ. κυβικά μέτρα τον Νοέμβριο κι 190 τον Δεκέμβριο ενώ ζητά προσφορές για προμήθεια 1,5 δισεκατομμυρίου κυβικών μετρων LNG το 2023 ενώ θα ξεκινήσει καιια διαδικασία για την προμήθεια 1 δια. κυβικών μέτρων LNG την ενδεκετία  2024- 2034.

Παράλληλα η κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει τα χαμηλότερα εισοδήματα και κυρίως τους συνταξιούχους για να μπορούν να ανταποκριθούν στους λογαριασμούς ενώ προσπαθεί να ενισχύσει και τη θέρμανση με καυσόξυλα που αφθονούν στα βουλγαρικά βουνά.