Οι έξι βιάζονται για το Brexit αλλά το Λονδίνο θέλει το χρόνο του - Free Sunday
Οι έξι βιάζονται για το Brexit αλλά το Λονδίνο θέλει το χρόνο του

Οι έξι βιάζονται για το Brexit αλλά το Λονδίνο θέλει το χρόνο του

Οι ΥΠΕΞ των έξι ιδρυτικών κρατών της Ε.Ε συναντήθηκαν στο Βερολίνο με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Φρανγκ Στέινμαϊερ να δηλώνει «Πρέπει να κρατήσουμε την Ε.Ε. μακριά από την αβεβαιότητα».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη με τον Γάλλο ΥΠΕΞ Ζαν - Μαρκ Ερό να τονίζει πως  «Το Λονδίνο δεν πρέπει να παίξει το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι αλλά πρέπει να ενεργοποιήσει άμεσα το Άρθρο 50, για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις»

Το Λονδίνο όμως δεν δείχνει να βιάζεται. Σε διάγγελμα του προς τον Βρετανικό λαό ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως εναπόκειται στον αντικαταστάτη του να αποφασίσει πότε θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 για την έξοδο της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Κάμερον ταυτόχρονα ανακοίνωσε πως σκοπεύει να παραιτηθεί τον Οκτώβριο, λίγο πριν το συνέδριο του κόμματος των Συντηρητικών, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εκλογή του αντικαταστάτη του στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο φερόμενος ως αντικαταστάτης του στην πρωθυπουργία Μπόρις Τζόνσον ο οποίος σε δήλωση του για το αποτέλεσμα είπε πως δεν υπάρχει ανάγκη να ενεργοποιηθεί άμεσα το άρθρο 50 καθώς η διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον δυο χρόνια.

Την ίδια γραμμή κράτησε και ο επικεφαλής της καμπάνιας του Brexit, Μάικλ Γκόουβ υπουργός Δικαιοσύνης και στενός πολιτικός αλλά και προσωπικός φίλος του Κάμερον, ο οποίος σε συνέντευξη τύπου μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, μίλησε για την έναρξη διαλόγου με διετή ορίζοντα.

gove2


Στις Βρυξέλλες όμως ο Επίτροπος Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Τζόναθαν Χιλ υπέβαλε την παραίτηση του εντείνοντας τις ανησυχίες στο Σίτι του Λονδίνου καθώς κρατούσε το χαρτοφυλάκιο της Χρηματοπιστωτική Σταθερότητας και διασφάλιζε τις θέσεις της Μεγάλης Βρετανίας και του Σίτι όσον αφορά τους περιορισμούς στη διακίνηση των κεφαλαίων. «Είναι ανάγκη η παράδοση να γίνει με τάξη, έτσι είπα ότι θα εργαστώ μαζί με τον πρόεδρο Γιουνκέρ για να εξασφαλίσω ότι αυτό θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες» δήλωσε ο Χιλ.