Σεισμός: Η ανθρωπιστική βοήθεια σε πολιτικές συμπληγάδες - Free Sunday
Σεισμός: Η ανθρωπιστική βοήθεια σε πολιτικές συμπληγάδες

Σεισμός: Η ανθρωπιστική βοήθεια σε πολιτικές συμπληγάδες

Πιο περίπλοκη κατέστησε την πολιτική κατάσταση στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε την περιοχή, καθώς στην ήδη τραγική κατάσταση με τους χιλιάδες νεκρούς προστέθηκαν οι καχυποψίες για τα πλεονεκτήματα που ενδέχεται να δώσει πολιτικά ο τρόπος διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με τις πρώτες ασφαλείς εκτιμήσεις, ο σεισμός, στη συριακή περιοχή που επλήγη, άφησε πίσω του γύρω στους 2.500 νεκρούς, περίπου ισοκατανεμημένους ανάμεσα στις περιοχές που ελέγχει η κυβέρνηση και οι ενισχυόμενοι από την Τουρκία αντάρτες.

Η Συρία, με έκκληση που απηύθυνε μέσω του πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη, ζήτησε τη Δευτέρα αμέσως μετά τον σεισμό βοήθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής, υπό την προϋπόθεση όμως ότι αυτή η βοήθεια θα περνούσε στους πληγέντες υπό τον συντονισμό της κυβέρνησης, δηλαδή μέσω Συρίας κι όχι μέσω Τουρκίας.

Στην κατεύθυνση αυτή έχει και τη συνδρομή της Ρωσίας, η οποία συμμερίζεται την άποψη ότι η παράδοση βοήθειας στη βορειοδυτική Συρία από την Τουρκία παραβιάζει τη συριακή κυριαρχία στην περιοχή. Το θέμα έφτασε μέχρι το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου απλώς επιβεβαιώθηκε η διαφωνία μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών δυνάμεων.

Άλλωστε, η Ρωσία δεν έστειλε βοήθεια από το εξωτερικό, αλλά αξιοποίησε ρωσικές μονάδες που ήταν ήδη σε συριακό έδαφος.

Οι οργανισμοί παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας διερευνούν τρόπους για να συνεχίσουν τη ροή της βοήθειας προς την περιοχή, χωρίς να αποκλείουν να γίνει αυτό μέσω περιοχών που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να αναζητούν τρόπους για να επεκτείνουν τα σημεία πρόσβασης και να διασφαλίσουν ότι η βοήθεια θα φτάσει στους πιο ευάλωτους», δήλωσε ο El-Mostafa Benlamlih, ο επικεφαλής των υπηρεσιών του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία. «Η διασφάλιση ότι η βοήθεια θα φτάσει σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο θα απαιτήσει πολιτική βούληση από όλους τους φορείς».

«Όλοι οι διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, πρέπει να εξασκήσουν την πίεσή τους στο συριακό καθεστώς για να διασφαλίσουν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια για τα θύματα πρέπει να φτάσει», είπε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλενα Μπερμποκ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό της της Αρμενίας, η πρωτεύουσα της οποίας, Γερεβάν, απέχει περίπου 1.000 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού.

Όμως το ενδεχόμενο η βοήθεια να περάσει από τη Συρία προκαλεί ανησυχίες στους φιλότουρκους και Κούρδους αντάρτες, οι οποίοι φοβούνται ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η κυβέρνηση Άσαντ δεν θα τους συμπεριλάβει στις ροές και την τροφοδοσία.

Και μάλλον δικαίως, όπως προέκυψε από τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Συρίας Faisal Mekdad, σύμφωνα με τον οποίο η κυβέρνηση είναι έτοιμη «να επιτρέψει την είσοδο της βοήθειας σε όλες τις περιοχές, αρκεί να μη φτάσει στις ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες», όρος με τον οποίο οι Σύροι αναφέρονται στους Κούρδους αντάρτες εντός των συριακών εδαφών, αλλά ζητώντας παράλληλα την άρση των κυρώσεων που επέβαλλε η Ουάσιγκτον το 2020, διότι «αυξάνουν τα προβλήματα από την καταστροφή».

Το αίτημα είχε υποβάλει επισήμως η Συριακή Ερυθρά Ημισέληνος, όμως οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν ότι οι κυρώσεις δεν επηρεάζουν την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά ενισχύουν την πίεση στον πρόεδρο Άσαντ να διαπραγματευτεί μια πολιτική διευθέτηση του συριακού εμφύλιου πολέμου που μπαίνει στον 11ο χρόνο του.

Όμως οι εκτιμήσεις όλων των αναλυτών είναι ότι όλες οι πλευρές θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν οφέλη από τη συμπάθεια που μετά τον σεισμό ξέσπασε για τους Άραβες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παράσχει επιπρόσθετη άμεση ανθρωπιστική στήριξη ύψους 6,5 εκατ. ευρώ στην Τουρκία, σε μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην οποία συμμετέχουν 1.500 διασώστες, 100 σκύλοι εντοπισμού και ιατρικές ομάδες.

Παράλληλα, στη Συρία θα διατεθούν κατ’ αρχήν 3,5 εκατ. ευρώ μετά από αίτημα που υπέβαλε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας για μονάδες αναζήτησης και διάσωσης, όπως και φάρμακα.

Στις τουρκικές εκκλήσεις ανταποκρίθηκαν 20 χώρες-μέλη, η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία, που συνολικά έστειλαν 31 ομάδες αναζήτησης και διάσωσης και πέντε ιατρικές ομάδες.

Στην έκκληση για καταφύγια ανταποκρίθηκαν η Γερμανία, η Λιθουανία και η Σλοβενία, που προσέφεραν κουβέρτες, σκηνές και θερμαντικά μέσα.

Ενδεικτική της χαώδους κατάστασης στο σημείο του σεισμού είναι η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, συνταγματάρχη Γκαρσόν Γκουάρν, σύμφωνα με τον οποίο «οι ΗΠΑ βρίσκονται σε στενή επαφή με τη σύμμαχο χώρα για να καθορίσουν τι βοήθεια χρειάζεται σε εκείνους που επλήγησαν».

Συνολικά επιχειρούν 102 ξένα συνεργεία, από τα οποία δύο είναι ελληνικά.

Η Ελλάδα έστειλε δύο αποστολές για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για την ανεύρεση ζωντανών στην ισοπεδωμένη πόλη Χατάι.

Συνολικά, η ελληνική αποστολή αποτελείται από 36 μέλη της ΕΜΑΚ με τρεις σκύλους, 8 γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, δύο αξιωματικούς-μηχανικούς του ΠΣ και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα.

Η πρώτη ομάδα είχε αναχωρήσει τη Δευτέρα με 21 πυροσβέστες από την 1η ΕΜΑΚ, με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Την ομάδα συνόδευσε ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, πέντε γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Λέκκας.

Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από 15 μέλη της Β’ ΕΜΑΚ με έναν διασωστικό σκύλο και δύο οχήματα. Την ομάδα συνοδεύουν επιπλέον ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, καθώς και τρεις γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ.

Πάντως, παρά τη βιβλική καταστροφή και τις δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, η υπόθεση εξελίσσεται σε θέμα εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, με τον αρχηγό του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να κατηγορεί τον Ερντογάν ότι είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για ό,τι συνέβη, διότι μετά τους σεισμούς του 1999 δεν πήρε κανένα μέτρο κι εκείνος αποδίδει τις καθυστερήσεις στους καταστραμμένους δρόμους και αεροδρόμια.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι στους επόμενους δέκα μήνες θα έχουν ανοικοδομηθεί οι κατοικίες που έχουν καταρρεύσει σε τριώροφα κτίρια, επικαλούμενος την αξιοπιστία που του εξασφάλισε η παράδοση παρόμοιων κατοίκων μετά από προηγούμενους σεισμούς.

Το πολιτικό πρόβλημα του Ερντογάν είναι ότι αυτήν τη φορά οι εκλογές είναι σε περίπου τρεις μήνες. Θα τον πιστέψουν;

Τουλάχιστον αυτήν τη φορά τον επιβεβαίωσε το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τη συνεργασία σε ανθρωπιστικά θέματα, το οποίο επικαλούμενο τοπικές πηγές είπε ότι ο δρόμος που συνδέει την Γκαζιαντέπ με το συνοριακό πέρασμα είναι από τους πιο κατεστραμμένους και δεν έχει πρόσβαση.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να ακούν μόνο τις ανακοινώσεις των Αρχών και να αγνοούν τούς «προβοκάτορες», τους οποίους όμως δεν κατονόμασε, αν και η αστυνομία ανακοίνωσε προσαγωγές και συλλήψεις 31 ατόμων που «έσπερναν τον πανικό».