Η νίκη Ραχόι δίνει τέλος στα αριστερά σενάρια και διχάζει τους σοσιαλιστές - Free Sunday
Η νίκη Ραχόι δίνει τέλος στα αριστερά σενάρια και διχάζει τους σοσιαλιστές

Η νίκη Ραχόι δίνει τέλος στα αριστερά σενάρια και διχάζει τους σοσιαλιστές

Τον σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας μέσα σε ένα μήνα έθεσε ως στόχο, ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι, το κόμμα του οποίου κέρδισε τις χθεσινές εκλογές στην Ισπανία. 

«Πιστεύω πως μέσα σε έναν μήνα μπορούμε να έχουμε μια  συμφωνία για τα βασικά, πρέπει να προσπαθήσω να εξασφαλίσω μια πλειοψηφία για να κυβερνήσω γιατί χωρίς αυτήν, είναι πολύ δύσκολο, πολύ πολύπλοκο», είπε ο Ραχόι, ο οποίος ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά οι σοσιαλιστές που διατηρήθηκαν στη δεύτερη θέση με μικρές απώλειες, εμφανίζονται διχασμένοι αν πρέπει να συμμετάσχουν σε μία τέτοια κυβέρνηση.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της Ισπανίας επιφύλαξε άλλη μία πλήρη ανατροπή των δημοσκοπήσεων  καθώς οι Podemos διέψευσαν τις προσδοκίες για εξουσία και περιορίστηκαν στην τρίτη θέση περίπου 12 μονάδες πίσω από το Λαϊκό Κόμμα που υπό την ηγεσία του Μαριάνο Ραχόι πήρε 33% και κέρδισε 137 έδρες με βελτίωση περίπου 3 μονάδων σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου.

Τώρα το Λαϊκό Κόμμα χρειάζεται 39 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία των 176 στη βουλή, οι Σοσιαλιστές που ήλθαν δεύτεροι έχουν 85 και το Κόμμα «Πολίτες», 32. Οι Podemos έμειναν στις 71 έδρες με 21% κι έτσι τα σενάρια της αριστερής συγκατοίκησης δεν δίνουν πλέον πλειοψηφία.

«Οι Ισπανοί έδωσαν τη δικιά τους απάντηση στον λαϊκισμό» σχολίασε με ανάρτηση του στο twitter ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η καθαρή ήττα των Podemos δείχνει ότι οι πολίτες της Ευρώπης γυρίζουν την πλάτη τους σε όλους όσοι πολιτεύονται με ψεύτικες υποσχέσεις», ανάφερε σε ανακοίνωση της η ΝΔ.

«Η ισπανική Αριστερά έχει έλθει για να μείνει. Το 21% ήταν αδιανόητο πριν από τρία χρόνια. Είμαστε μόνο στην αρχή της δύσκολης μάχης για την αλλαγή της Ευρώπης», σχολίασε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Σβίγγου.