Ο Ερντογάν έκλεισε ανώδυνα τα μέτωπα με Ισραήλ και Ρωσία - Free Sunday
Ο Ερντογάν έκλεισε ανώδυνα τα μέτωπα με Ισραήλ και Ρωσία

Ο Ερντογάν έκλεισε ανώδυνα τα μέτωπα με Ισραήλ και Ρωσία

Την απόφαση του Ισραήλ να μην αποδεχτεί το αίτημα της Τουρκίας για άρση του αποκλεισμού που έχει επιβάλλει εδώ και 10 χρόνια, στην Λωρίδα της Γάζας επιβεβαίωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση της αποκατάστασης των σχέσεων με την Τουρκία,  ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

"Είναι θέμα ασφαλείας υψίστης σημασίας για εμάς. Δεν είμαι διατεθειμένος να το επαναδιαπραγματευτώ", δήλωσε ο Νετανιάχου αναφορικά με τη συμφωνία που έχει διχάσει τους ισλαμιστές της Γάζας καθώς η μεν Χαμάς με δήλωση του ηγέτη της, εξέφρασε την ελπίδα «η Τουρκία να συνεχίσει να εργάζεται για την πλήρη άρση του αποκλεισμού και να ασκεί πίεση για τον σιωνιστή κατακτητή να σταματήσει τις επιθέσεις του" ενώ η Τζιχάντ, αποδοκίμασε "οποιαδήποτε αραβική ή μουσουλμανική πλευρά εξομαλύνει τις σχέσεις της με τον σιωνιστή εχθρό".

Και οι δυο οργανώσεις πάντως εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τη βοήθεια προς τον παλαιστινιακό λαό για την ανακούφιση από τα δεινά.

Ο αποκλεισμός από θαλάσσης, ξηράς και αέρος έχει καταστρέψει σχεδόν όλες τις εξαγωγές από τη Γάζα, και έχει οδηγήσει την οικονομία του μικρού θύλακα που βρίσκεται ανάμεσα στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και τη Μεσόγειο, στο χείλος του γκρεμού ενώ στερεί από τους 1.900.000 Παλαιστινίους που ζουν στη Γάζα τη δυνατότητα να ταξιδεύουν.

Στη συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας προβλέπεται η χρηματοδότηση από την Τουρκία της κατασκευής στη Γάζα, ενός νοσοκομείου και δυο εργοστασίων, ενός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κι ενός αφαλάτωσης με τον όρο η τουρκική βοήθεια να διέρχεται από το ισραηλινό λιμάνι του Ασντόντ.

Η κρίση Ισραήλ –Τουρκίας προκλήθηκε πριν από 6 χρόνια εξαιτίας της ισραηλινής εφόδου σε τουρκικό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα κατά την οποία σκοτώθηκαν 10 Τούρκοι.

Χθες μέσα σε λίγες ώρες, ο πρόεδρος Ερντογάν έκλεισε δυο ανπ\οιχτά μέτωπα που είχε στα σύνορα του, με τη συγγνώμη στη Ρωσία για την κατάρριψη του μαχητικού και τη συμφιλίωση με το Ισραήλ, για την οποία ο κ.Ντενιάχου ενημέρωσε και τον έλληνα πρωθυπουργό τηλεφωνικά.