Ανησυχία Ολάντ για ενδεχόμενη νίκη Τραμπ - Free Sunday
Ανησυχία Ολάντ για ενδεχόμενη νίκη Τραμπ

Ανησυχία Ολάντ για ενδεχόμενη νίκη Τραμπ

Η ενδεχόμενη εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θα ήταν μια επικίνδυνη προοπτική που θα μπορούσε να περιπλέξει τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Ουάσιγκτον ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Les Echos.

Ερωτηθείς εάν η εκλογή του Τραμπ θα αποτελούσε κίνδυνο, ο κ. Ολάντ απάντησε συγκεκριμένα ότι «ναι, η εκλογή του θα περιέπλεκε τις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών».

Να σημειωθεί εδώ ότι τη δυσπιστία των Ευρωπαίων ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να είναι ένας επαρκής πρόεδρος των ΗΠΑ καταγράφει έρευνα του Ινστιτούτου Pew, σχετικά με τις αντιλήψεις των Ευρωπαίων για τις ΗΠΑ, τον νυν πρόεδρό τους και τους πιθανούς υποψηφίους για τον προεδρικό θώκο.

Συγκεκριμένα, η έρευνα αναφέρει ότι στο ερώτημα «πόση εμπιστοσύνη έχετε ότι θα πράξει το σωστό για τις παγκόσμιες υποθέσεις», μόλις το 9% των Ευρωπαίων απαντά θετικά για τον Τραμπ, ενώ το 85% στέκεται αρνητικά. Αντιθέτως, την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων απολαμβάνουν τόσο ο νυν πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (77%) όσο και η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον (59%).

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα καταγράφει από τα χαμηλότερα ποσοστά εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Τραμπ. Παράλληλα, η έρευνα σημειώνει ότι οι απόψεις των Ευρωπαίων σχετικά με τις ΗΠΑ βελτιώθηκαν ραγδαία υπό την προεδρία Ομπάμα, ιδίως σε σύγκριση με τις απόψεις όταν πρόεδρος ήταν ο Τζορτζ Γ. Μπους.