Δημοψήφισμα στην Ουγγαρία για το προσφυγικό - Free Sunday
Δημοψήφισμα στην Ουγγαρία για το προσφυγικό

Δημοψήφισμα στην Ουγγαρία για το προσφυγικό

Έτσι, το δημοψήφισμα που προανήγγειλε για τις 2 Οκτωβρίου για το προσφυγκό η κυβέρνηση της Ουγγαρίας πολλαπλασιάζει τις πιέσεις στις Βρυξέλλες.

Το δημοψήφισμα, στο οποίο ήθελε να καταφύγει ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν μετά την «παράκαμψη» της Ουγγαρίας στο τραπέζι των «28», θεωρείτο εξαρχής κίνηση πολιτικής πίεσης στις Βρυξέλλες -και το αποτέλεσμά του περίπου δεδομένο.

Όπως ανέφερε ο ούγγρος πρόεδρος Γιάνες Άντερ, ανακοινώνοντας την ημερομηνία του δημοψηφίσματος, το ερώτημα θα είναι το εξής: «Θέλετε να έχει το δικαίωμα η ΕΕ να υπαγορεύει την υποχρεωτική εγκατάσταση μη Ούγγρων υπηκόων στην Ουγγαρία χωρίς τη συγκατάθεση του Κοινοβουλίου;».

Η διατύπωση του ερωτήματος είναι το τελευταίο που θα μπορούσε να προϊδέασει για την έκβαση της κάλπης: Η ρητορική της πολιτικής σκηνής στη Βουδαπέστη ήταν εξαρχής πολύ σκληρή στο ζήτημα του προσφυγικού, και η ουγγρική κυβέρνηση είχε εξαρχής κινηθεί σε μέτρα όπως το στήσιμο του φράχτη στα νότια σύνορα για να ανακοπούν οι ροές του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου.

Η μετέπειτα ρητορική που υιοθετήσε η ουγγρική κυβέρνηση με ακροατήριο τους ψηφοφόρους απέναντι στο σχέδιο της Κομισιόν για ανακατανομή ακολούθησε την ίδια τροχιά - μαζί με αυστηρότερα μέτρα που συνεχίζονταν να λαμβάνονται, με τελευταίο το μέτρο άμεσης απέλασης, χωρίς καμία άλλη διαδικασία, όποιου πρόσφυγα ή μετανάστη μπαίνει παράνομα στη χώρα.