Ουάσινγκτον προς Βρυξέλλες-Λονδίνο: Χωρίστε... συναινετικά - Free Sunday
Ουάσινγκτον προς Βρυξέλλες-Λονδίνο: Χωρίστε... συναινετικά

Ουάσινγκτον προς Βρυξέλλες-Λονδίνο: Χωρίστε... συναινετικά

Η Ουάσινγκτον εκφράζει, διά στόματος προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, τη "βεβαιότητα" ότι η Βρετανία και η ΕΕ θα συμφωνήσουν σε ομαλή μετάβαση στην επόμενη ημέρα μετά το Brexit, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η έξοδος της Βρετανίας "εγείρει πολλά ερωτήματα" για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Η ειδική σχέση ΗΠΑ και Βρετανίας θα αντέξει, υπογραμμίζει ο Ομπάμα σε συνέντευξή του στους Financial Times που δημοσιεύεται την Παρασκευή ενώ ο αμερικανός πρόεδρος προσέρχεται στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

Για το ΝΑΤΟ, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι δεν έχει αμφιβολία πως η Βρετανία θα παραμείνει ένα από «τα πιο ικανά μέλη του ΝΑΤΟ σε αμυντικό επίπεδο» ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή άμυνα.

Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη επιβεβαίωσης από το ΝΑΤΟ της υποστήριξης της συμμαχίας σε κάθε κράτος-μέλος της, ενώ τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά και ενίσχυσης της υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν παρέλειψε επίσης να τονίσει την ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών των κρατών-μελών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.