Ματιές στον κόσμο - Free Sunday
Ματιές στον κόσμο

Ματιές στον κόσμο

Ο πιο περήφανος πρωθυπουργός

Ο Τζάστιν Τριντό έσπασε το ταμπού: όχι μόνο πήγε στο Gay Pride του Τορόντο αλλά και παρήλασε μαζί με τους χιλιάδες ομοφυλόφιλους κρατώντας μια σημαία του Καναδά που στα δυο της άκρα είχε το ουράνιο τόξο, το σύμβολο της κοινότητας των LGBT. Ο Καναδός πρωθυπουργός φορώντας σομόν πουκάμισο και λευκό παντελόνι έβγαζε selfies με τους συμμετέχοντες, που τον καταχειροκρότησαν. Μάλιστα σε ανάρτησή του στο Twitter δήλωσε «περήφανος» και μοιράστηκε με τους followers του φωτογραφίες από το Gay Pride.

Η πιο ελκυστική πόλη

Ο βρετανικός «Guardian» παρουσίασε την πόλη που αντιμετωπίζει ένα πρωτότυπο πρόβλημα: έχει διαθέσιμες θέσεις εργασίας, προσφέρει ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών, μπορεί κανείς εκεί να ζήσει οικονομικά, αλλά… δεν έχει εργαζόμενους. Πριν από λίγες μέρες 10.000 άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο έκαναν αίτηση για δουλειά, ενώ ο δήμαρχος έλαβε στο κινητό του 5.000 μηνύματα! Ο λόγος για τη μικρή πόλη Καϊτανγκάτα στη νότια Νέα Ζηλανδία. Η μικρή, γραφική πόλη έχει μόλις 800 κατοίκους, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της. Άνεργοι είναι μόλις δύο και αυτό από δική τους επιλογή.

Δεν είναι ο Μπόρις

Δυσκολεύεται ο σωσίας του πρώην δημάρχου του Λονδίνου και επικεφαλής της εκστρατείας για το Brexit Μπόρις Τζόνσον. Ο 33χρονος Ντρου Γκάλντρον φοβάται ακόμα και να βγει από το σπίτι του λόγω της πόλωσης που έχει δημιουργηθεί. Για εννέα χρόνια εργαζόταν ως σωσίας του Μπόρις Τζόνσον αλλά τώρα το πλεονέκτημα, η ομοιότητά του με τον πρώην δήμαρχο, έχει γίνει μειονέκτημα. Έτσι, κάθε φορά που βγαίνει στον δρόμο, φοράει μπλουζάκι που γράφει ότι δεν είναι ο Μπόρις.

Μαύρο δημοψήφισμα

Στις 2 Οκτωβρίου οι πολίτες της Ουγγαρίας θα απαντήσουν με την ψήφο τους στην εξής ερώτηση: «Θέλετε να έχει το δικαίωμα η Ε.Ε. να υπαγορεύει την υποχρεωτική εγκατάσταση μη Ούγγρων υπηκόων στην Ουγγαρία χωρίς τη συγκατάθεση του Κοινοβουλίου;». Η στάση της κυβέρνησης της Ουγγαρίας στο ζήτημα είναι γνωστή, αφού για το προσφυγικό πάρθηκαν μέτρα όπως το στήσιμο του φράχτη στα νότια σύνορα για να ανακοπούν οι ροές του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου, ενώ οι άμεσες απελάσεις είναι ο κανόνας.

Κι όμως, ο Μάνου Τσάο

«Στηρίζω τα παιδιά της ΒΙΟΜΕ, αυτό που κάνουν είναι πολύ σημαντικό, είναι ο δρόμος της αυτονομίας, και για μένα είναι δάσκαλοι. Τους ευχαριστώ από την καρδιά μου γι’ αυτό που κάνουν και θα είμαι μαζί τους πάντα» δήλωσε ο Μάνου Τσάο, αφού τραγούδησε για τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ που κάνουν ένα πείραμα αυτοδιαχείρισης, ζητώντας από την κυβέρνηση την απόδοση του οικοπέδου, παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και νομιμοποίηση της λειτουργίας του εργοστασίου.