«Σκληρό αντίο» Πιτέλα προς Κάμερον - Free Sunday
«Σκληρό αντίο» Πιτέλα προς Κάμερον

«Σκληρό αντίο» Πιτέλα προς Κάμερον

«Η Βρετανία έχει τελικά μια νέα πρωθυπουργό. Αντίο, κ. Κάμερον. Δεν θα λείψεις σε κανέναν» είναι ο αιχμηρός αποχαιρετισμός του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζάνι Πιτέλα.

Την ίδια στιγμή, Ευρωπαίοι πολιτικοί καλούν την Τερέζα Μέι να προχωρήσει γρήγορα στην ενεργοποίηση του Άρθρου 50. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ έσπευσε να προτρέψει τη νέα πρωθυπουργό να κάνει αυτό που ο προκάτοχός της αρνήθηκε να κάνει μετά το δημοψήφισμα: να ενημερώσει επίσημα την ΕΕ ότι η Βρετανία σκοπεύει να αποχωρήσει από την Ένωση.

«Δεν μπορούμε να αντέξουμε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας. Η σαφήνεια είναι προς το συμφέρον τόσο της Ευρώπης, όσο και της Βρετανίας» επισήμανε, χαιρετίζοντας την «υπομονή» που επέδειξε ο Κάμερον και την «σθεναρή του ηγεσία».

Και ο Τζάνι Πιτέλα κάλεσε την Τερέζα Μέι να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που ορίζει ένα χρονοδιάγραμμα δύο ετών ώστε το Λονδίνο νβα διεξάγει διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση από την ΕΕ. «Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις προτού γίνει αυτό» τόνισε.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανέλαβε εξάλλου τις προειδοποιήσεις ότι η Βρετανία δεν μπορεί να διατηρήσει τα προνόμιά της για πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ χωρίς να τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, μεταξύ αυτών την υποδοχή των Ευρωπαίων μεταναστών.

Από την πλευρά της η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, πρόεδρος της Λιθουανίας, συνόψισε σε λίγες λέξεις μέσω Twitter το δύσκολο καθήκον που αναλαμβάνει η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας: «Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να φτιάξεις λεμονάδα. Τα καλύτερα στη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι».