ΜΚΟ «πυροβολεί» Ουγγαρία για βάναυση μεταχείριση προσφύγων - Free Sunday
ΜΚΟ «πυροβολεί» Ουγγαρία για βάναυση μεταχείριση προσφύγων

ΜΚΟ «πυροβολεί» Ουγγαρία για βάναυση μεταχείριση προσφύγων

«Οι πρόσφυγες στα ουγγρικά σύνορα επαναπροωθούνται βίαια, με συνοπτικές διαδικασίες, στη Σερβία, σε ορισμένες περιπτώσεις υφιστάμενοι βίαιη και απάνθρωπη μεταχείριση, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το δικαίωμά τους στην προστασία» αναφέρεται στην έκθεση.

Το Παρατηρητήριο επικαλείται μαρτυρίες τουλάχιστον 12 προσφύγων, τις οποίες συγκέντρωσε τον Απρίλιο και τον Μάιο. Οι άνθρωποι αυτοί κατήγγειλαν ότι όλοι τους υπέστησαν απειλές, ξυλοδαρμούς, ακόμη και με ρόπαλα, ότι τους ψέκασαν με σπρέι και τους επιτέθηκαν σκυλιά που άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας εξαπέλυσαν εναντίον τους.

«Δεν έχω δει τέτοιους ξυλοδαρμούς ποτέ, ούτε στις ταινίες» είπε χαρακτηριστικά ο ένας από τους πρόσφυγες.

Πολλοί άλλοι κατήγγειλαν ότι υπέστησαν ανάλογη μεταχείριση από αστυνομικούς και στρατιώτες. Η Ουγγαρία «παραβιάζει όλους τους κανόνες» και «απορρίπτει με συνοπτικές διαδικασίες τα αιτήματα» προσφύγων για παροχή ασύλου, επισήμανε η Λίντια Γκαλ, ερευνήτρια της οργάνωσης.

Ένας άλλος πρόσφυγας, ο οποίος επίσης απωθήθηκε προς τα σύνορα, αφηγήθηκε ότι αναγκάστηκε να συρθεί, απειλούμενος, κάτω από τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα. «Μου έριχναν κλωτσιές και γροθιές» ακόμη και στο πρόσωπο, είπε.

Η ουγγρική κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν αμφισβήτησε τις καταγγελίες του Παρατηρητηρίου, κατηγορώντας με τη σειρά της την οργάνωση ότι «παρερμηνεύει» τους κανόνες που διέπουν τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου στην Ευρώπη.

Διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της ότι «οι πρόσφυγες δεν υφίστανται κακομεταχείριση» και ότι «η Ουγγαρία μεταχειρίζεται με ανθρώπινο τρόπο αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη». Ταυτόχρονα, η χώρα αναμένει από τους πρόσφυγες να «τηρούν τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουγγαρίας»

Από τους 17.000 ανθρώπους που συνελήφθησαν για παράνομη διέλευση των συνόρων με τη Σερβία το 2016, μόλις οκτώ υπέβαλαν καταγγελίες για κακομεταχείριση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης Όρμπαν. Η ουγγρική δικαιοσύνη εξέτασε αυτές τις καταγγελίες και οι ερευνητές αποφάνθηκαν ότι ήταν «ανυπόστατες», προστίθεται.