«Προειδοποιήσεις» Τουρκίας προς ΗΠΑ για Γκιουλέν - Free Sunday
«Προειδοποιήσεις» Τουρκίας προς ΗΠΑ για Γκιουλέν

«Προειδοποιήσεις» Τουρκίας προς ΗΠΑ για Γκιουλέν

Ο Τσαβούσογλου, ο οποίος θα έχει συναντήσεις για το ζήτημα με Αμερικανούς αξιωματούχους σε επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, έκανε τις δηλώσεις αυτές στο δίκτυο Haberturk TV.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή πως ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια από το 1999, είναι υπεύθυνος για την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στις 15 Ιουλίου.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και έχει αφήσει υπόνοιες για ενορχήστρωση του πραξικοπήματος από τον ίδιο τον Ερντογάν.

Η Ουάσινγκτον έχει διαμηνύσει πως η Άγκυρα πρέπει πρώτα να παράσχει ξεκάθαρες αποδείξεις για την εμπλοκή του Γκιουλέν και κατόπιν η αίτηση έκδοσης -που επισήμως ακόμη δεν έχει κατατεθεί- θα εξεταστεί βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Δικηγόροι επισημαίνει πως ενδεχόμενη διαδικασία έκδοσης μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε παράλληλα τη Δευτέρα ότι θα μετακινηθούν και ορισμένοι πρεσβευτές, εν μέσω του πογκρόμ διαρκείας σε όλο τον κρατικό μηχανισμό και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα, συλλάβει ή θέσει υπό έρευνα περισσότερους από 60.000 στρατιώτες, αστυνομικούς, δικαστικούς, εκπαιδευτικούς και δημοσίους υπαλλήλους μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.