Πάπας Φραγκίσκος: Παντού υπάρχουν φονταμενταλιστές, όχι μόνο στο Ισλάμ - Free Sunday
Πάπας Φραγκίσκος: Παντού υπάρχουν φονταμενταλιστές, όχι μόνο στο Ισλάμ

Πάπας Φραγκίσκος: Παντού υπάρχουν φονταμενταλιστές, όχι μόνο στο Ισλάμ

Μία εβδομάδα μετά την άγρια σφαγή του καθολικού ιερέα μέσα σε εκκλησία στη Ρουέν, ο Ποντίφικας απέρριψε τον συσχετισμό του Ισλάμ με την τρομοκρατία και τη βία. «Σε όλες τις θρησκείες υπάρχει μία μικρή ομάδα φονταμενταλιστών, έχουμε κι εμείς» είπε χαρακτηριστικά, ενώ την προηγουμένη, στον Καθεδρικό της Ρουέν αλλά και σε εκκλησίες στην Ιταλία είχαν παραστεί μουσουλμάνοι και ιμάμηδες στις «λειτουργίες ειρήνης».

Μιλώντας στην Κρακοβία, πόλη που φιλοξένησε φέτος την μεγάλη διοργάνωση της καθολικής νεολαίας, ο Πάπας στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της τρομοκρατίας που γίνει μεταξύ των σημαντικότερων ανησυχιών στη Γηραιά Ήπειρο. «Το Ισλάμ δεν είναι τρομοκρατία, το να το λέει κανείς αυτό δεν είναι ούτε σωστό ούτε ακριβές» είπε, «κάθε θρησκεία έχει μία μικρή ομάδα φονταμενταλιστών».

«Δεν θέλω να μιλήσεων για την ισλαμική βία, επειδή θα έπρεπε να μιλήσω και για τη βία καθολικών» ανέφερε, φέρνοντας ως παράδειγμα «αυτά που διαβάζω στις εφημερίδες μόνο της Ιταλίας». «Κάθε ημέρεα που ξεφυλλίζω τις εφημερίδες, βλέπει βία, εκείνον που σκοτώνει τη φιλενάδα του, τον άλλον που σκοτώνει την πεθερά του, κι όλοι αυτοί είναι βαπτισμένοι καθολικοί» είπε.

«Η τρομοκρατία βρίσκεται παντού, ας σκεφτεί κανείς τη φυλετική τρομοκρατία σε μερικές χώρες της Αφρικής», συνέχισε. «Η τρομοκρατία γεννιέται μεγαλώνει όταν δεν υπάρχει άλλη επιλογή, και μπαίνει στο κέντρο ο θεός χρήμα» είπε.