Η Ιταλία θρηνεί τα θύματα του σεισμού - Free Sunday
Η Ιταλία θρηνεί τα θύματα του σεισμού

Η Ιταλία θρηνεί τα θύματα του σεισμού

Σε 281 ανέρχονται  πλέον επισήμως τα θύματα του σεισμού που έπληξε την Κεντρική Ιταλία με τις πρώτες 40 κηδείες να γίνονται σήμερα δημοσία δαπάνη και παρουσία του προέδρου της Ιταλίας.

Οι τραυματίες είναι μέχρι στιγμής περίπου 400, από τους οποίους οι 40 σοβαρά ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν αγνοούμενοι και οι ελπίδες να είναι ζωντανοί κάτω τα ερείπια μειώνονται διαρκώς και είναι πλέον ελάχιστες.

To εύρος των απωλειών έχει προκαλέσει σοκ στην ιταλική κοινωνία, η οποία αναζητά τους λόγους που τα μικρά γραφικά χωριά δεν άντεξαν στον σεισμό κι ουσιαστικά εξαφανίστηκαν από τον χάρτη σε μία συζήτηση στην οποία παρενέβη και ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ο οποίος επεσήμανε ότι όλα αυτά τα χωριά είναι κτισμένα γύρω από πολύ ωραία ιστορικά κέντρα περασμένων αιώνων τα οποία κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από έναν σεισμό.

"Δεν πρόκειται να μείνει κανένας μόνος του και αβοήθητος", διαβεβαίωσε ο κ. Ρέντσι μετά τον ισχυρό σεισμός έντασης 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που χτύπησε προχθές στις 3:36 τοπική ώρα (4:36 ώρα Ελλάδος) την κεντρική Ιταλία στην περιοχή γύρω από τα χωριά Αματρίτσε και Ακκούμολι.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 2 χιλιόμετρα από το Ακκούμολι, 90 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης. και το εστιακό του βάθος στα 4 χιλιόμετρα, ενώ είχε αρχικά αναφερθεί στα 14 χλμ. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω απο 50 μετασεισμοί.

Σε δηλώσεις του στην δημόσια τηλεόραση της Rai, o δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε, βόρεια του Ριέτι, Σέρτζιο Πιρότσι είχε ζητήσει να αποσταλούν ειδικά οχήματα για να μπορέσουν να ανοίξουν οι δρόμοι που οδηγούν στον δήμο του ώστε να διευκολυνθεί η παροχή πρώτων βοηθειών. «Μεγάλο μέρος του χωριού δεν υπάρχει πια». είπε και προσέθεσε ότι οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Σε μικρούς δήμους κοντά στο Ριέτι εξαιτίας του σεισμού διεκόπη προσωρινά ηλεκτροδότηση, ενώ οι τηλεφωνικές συνδέσουν συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.

Υπεύθυνοι της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας συγκρίνουν το σεισμό με εκείνο της Λ' 'Ακουϊλα, του 2009, η οποία όμως ήταν λιγότερο πυκνοκατοικημένη.

Η ελληνική πρεσβεία σημειώνει ότι  δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.