Νεκρή ζώνη υπό τουρκική κυριαρχία στη Βόρεια Συρία - Free Sunday
Νεκρή ζώνη υπό τουρκική κυριαρχία στη Βόρεια Συρία

Νεκρή ζώνη υπό τουρκική κυριαρχία στη Βόρεια Συρία

Την απόσυρση των Κουρδων μαχητών που μετέχουν στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG)  ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι  στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επαφής.

Η απόσυρση των YPG, που είναι υπό αμερικανική επιρροή, ήταν αίτημα της Άγκυρας, το οποίο ετέθη ταυτόχρονα με την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης για την κατάληψη της στρατηγικής σημασίας Τζαραμπλούς, που ήταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία εμφανίζεται βέβαιη ότι η YPG συνεργάζεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). που είναι εκτός νόμου στην Τουρκία.

Μέχρι στιγμής δέκα τουρκικά άρματα μάχης, ασθενοφόρα και βαριά οχήματα έχουν διασχίσει σήμερα τα σύνορα με τη Συρία ενώ έτοιμα να συμμετέχουν στην επιχείριση είναι και τεχνικές κατασκευαστικές μονάδες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Στρατιωτικές πηγές στην Άγκυρα, λένε ότι η "Ασπίδα του Ευφράτη", όπως ονομάζεται η επιχείριση προκάλεσε τον θάνατο περίπου 100 τζιχαντιστών χωρίς καμία απώλεια για τον τουρκικό στρατό και το θάνατο ενός μαχητή από τις φίλιες στην Τουρκία συριακές ανταρτικές δυνάμεις, που κατέλαβαν την Τζαραμπλούς.