ΗΠΑ: Ανακωχή μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων της Συρίας (YPG) - Free Sunday
ΗΠΑ: Ανακωχή μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων της Συρίας (YPG)

ΗΠΑ: Ανακωχή μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων της Συρίας (YPG)

«Τις τελευταίες ώρες λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρόκειται να σταματήσουν να πολεμούν ο ένας τον άλλο και θα επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της απειλής του ISIL», δήλωσε  εκπρόσωπος Τύπου των αμερικανικών δυνάμεων, συνταγματάρχης Τζον Τόμας. 

Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Τόμας, οι Τουρκικές δυνάμεις και οι επικεφαλής των Κούρδων της Συρίας (YPG) άνοιξαν κανάλια επικοινωνίας με τις ΗΠΑ και μεταξύ τους με σκοπό να περιορίσουν τις απώλειες. 

Τη Δευτέρα το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κάλεσε για άμεση αποκλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ της Τουρκίας και των δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας, χαρακτηρίζοντας τις συγκρούσεις ως απαράδεκτες και πηγή βαθιάς ανησυχίας. 

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας την περασμένη εβδομάδα στοίχησαν τη ζωή σε 25 Κούρδους, μια μέρα μετά το θάνατο ενός Τούρκου στρατιώτη από επίθεση ρουκέτας που αποδόθηκε στο YPG. 

Η Άγκυρα θεωρεί το YPG  και το YPD ως συμμάχους του PKK, το οποίο πολεμάει για αυτόνομο Κουρδικό Κράτος μέσα στην Τουρκία από τη δεκαετία του 1980.  O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε το συριακό κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και τον ένοπλο βραχίονά του, τις YPG για εθνοκάθαρση των περιοχών που ελέγχουν στη βόρεια Συρία.

Ωστόσο, το YPG, το οποίο ελέγχει σχεδόν όλα τα Βόρεια σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, αποτελεί σύμμαχο των ΗΠΑ στη μάχη εναντίων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους,  

Τη Δευτέρα, η  Ουάσινγκτον εξέφρασε την αντίθεση της για την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία και την επίθεση κατά των Κούρδων

Κριτική στην Τουρκία για την είσοδο του στρατού της στη Συρία, ειδικά για τις επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων εναντίον των Κούρδων της Συρίας, που επίσης μάχονται κατά των τζιχαντιστών, άσκησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.