Στο «στόχαστρο» του ΟΗΕ Τραμπ, Λεπέν, Φάρατζ, Βίλντερς και λοιποί ακραίοι - Free Sunday
Στο «στόχαστρο» του ΟΗΕ Τραμπ, Λεπέν, Φάρατζ, Βίλντερς και λοιποί ακραίοι

Στο «στόχαστρο» του ΟΗΕ Τραμπ, Λεπέν, Φάρατζ, Βίλντερς και λοιποί ακραίοι

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν στηλίτευσε, αναφερόμενος ονομαστικά στον Ντόναλντ Τραμπ, τη διάδοση πολιτικού λόγου με «εξευτελιστικές, φυλετικές και θρησκευτικές, προκαταλήψεις». Πολιτικοί όπως εκείνος ή η Γαλλίδα Λεπέν, ο Ολλανδός Βίλντερς ή ο Ούγγρος Ορμπάν, είπε, καλλιεργούν «λαϊκισμό και φαντασιοπληξίες» χρησιμοποιώντας «δημαγωγία και εκφοβισμό». 

Μιλώντας στην Χάγη σε διάσκεψη με θέματα την ασφάλεια και την δικαιοσύνη, ο Ζέιντ τόνισε πως απευθυνόταν στον Γκερτ στον ηγέτη της ακροδεξιάς στην Ολλανδία, Γκερτ Βίλντερς και άλλους λαϊκιστές, δημαγωγούς και πολιτικά φαντασιόπληκτους. 

Αναφερόμενος στον Τραμπ, τον Νάιτζελ Φάρατζ από την Βρετανία και την Μαρίν Λε Πεν από την Γαλλία, ανάμεσα σε άλλους, τους κατηγόρησε ότι χρησιμοποιούν τακτικές «εκφοβισμού» που καταλήγουν συγκοινωνούντα δοχεία με τη ρητορική της ISIS. 

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, σίγουρα δεν εξισώνω τις ενέργειες εθνικιστών δημαγωγών με αυτές του ISIS» σημείωσε. «Αλλά στον τρόπο επικοινωνίας, στην χρήση της μισής αλήθειας και της υπεραπλούστευσης, η προπαγάνδα της ISIS χρησιμοποιεί τακτικές παρόμοιες με εκείνες των λαϊκιστών» συμπλήρωσε. 

«Η ιστορία προφανώς έχει διδάξει στον κύριο Βίλντερς και στον τύπο ανθρώπων σαν και αυτόν πόσο αποτελεσματικά η ξενοφοβία και η μισαλλοδοξία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλο» τόνισε. 

«Το κλίμα θα είναι γεμάτο με μίσος. Σε εκείνο το σημείο μπορεί να οδηγήσει ταχέως σε κολοσσιαίας κλίμακα βία» προειδοποίησε, ρωτώντας εάν «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε απαθείς πώς καθίσταται πλέον καθημερινό το κλίμα μη ανεκτικότητας». 

Ο Ζέιντ σημείωσε δε στην ομιλία του στην Ολλανδία πως θεωρεί «αποκρουστική» την προεκλογική δέσμευση του Βίλντερς για απαγόρευση του Κορανίου και της εισόδου στην χώρα των μουσουλμάνων μεταναστών.