Ο Κιμ δοκιμάζει τα Πυρηνικά του και τις αντοχές της δύσης - Free Sunday
Ο Κιμ δοκιμάζει τα Πυρηνικά του και τις αντοχές της δύσης

Ο Κιμ δοκιμάζει τα Πυρηνικά του και τις αντοχές της δύσης

Την πέμπτη κατά σειρά πυρηνική της δοκιμή έκανε σήμερα το πρωί 3.30 ώρα Ελλάδας, η Βόρεια Κορέα. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για την ισχυρότερη τώρα δοκιμή καθώς προκάλεσε σεισμό έντασης 5,3 βαθμών της
κλίμακας Ρίχτερ.

Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε ότι είναι δυνατή πλέον η τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους και εξέφρασε την ικανοποίηση του καθεστώτος από το ότι δεν υπήρξε διαρροή πυρηνικού υλικού από τη δοκιμή ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ που κατέγραψε τον σεισμό μεγέθους 5,3 βαθμών κοντά σε πεδίο πυρηνικών δοκιμών, στα ΒΑ της Β. Κορέας είχε επισημάνει ότι η δόνηση είχε μηδενικό εστιακό βάθος άρα ήταν πυρηνική δοκιμή.

Η πρόεδρος της Ν. Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε συνομίλησε με τον Μπαράκ Ομπάμα και δήλωσε ότι η πυρηνική δοκιμή είναι μια «αυτοκαταστροφική» πρόκληση που δείχνει την «μανιακή αδιαφορία για την κίνδυνο» του Κιμ Γιονγκ Ουν που αψηφά τις διεθνείς εκκλήσεις να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Η έκρηξη από τη δοκιμή ήταν πολύ δυνατή και σύμφωνα με εκτιμήσεις της Σεούλ είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων ενώ ο Τζέφρι Λιούις του Middlebury Institute of International Studies, εκτίμησε ότι η ισχύς της δόνησης παραπέμπει σε μια πυρηνική κεφαλή 20 ως 30 κιλοτόνων.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε είναι «η ισχυρότερη» που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα «μέχρι σήμερα», σύμφωνα με πηγή του νοτιοκορεάτικου υπουργείου Άμυνας. Οι αρχικές αναλύσεις της δοκιμής που είχε κάνει η Βόρεια Κορέα τον Ιανουάριο του 2016 εμπεριείχαν μια εκτίμηση περί μιας βόμβας ισχύος μόλις 6 κιλοτόνων.

Η Σεούλ θα αξιώσει από το ΣΑ του ΟΗΕ να επιβάλλει αυστηρότερες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα  ενώ έντονη ανησυχία υπάρχει και στην Ιαπωνία, η οποία επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στην Πιονγκ Γιανγκ ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα κάνει λόγο για αύξηση των μέτρων προστασίας της Νότιας Κορέας.

Το γεγονός, καταδίκασαν Κίνα και Γαλλία.