Τεράστιο φάουλ του Facebook: Λογόκρινε ιστορική φωτογραφία ως... άσεμνη! - Free Sunday
Τεράστιο φάουλ του Facebook: Λογόκρινε ιστορική φωτογραφία ως... άσεμνη!

Τεράστιο φάουλ του Facebook: Λογόκρινε ιστορική φωτογραφία ως... άσεμνη!

Η επίμαχη φωτογραφία είναι το διαβόητο πλέον «Napalm Girl», τραβήχτηκε από τον φωτογράφο Nick Ut και απεικονίζει τη μικρή Βιετναμέζα Phan Thi Kim Phuc να τρέχει, μάζί με άλλα παιδιά, πανικόβλητη, ενώ τα ρούχα της (και το δέρμα της) έχουν καεί από βόμβες ναπάλμ που έχουν ρίξει τα αμερικανικά βομβαρδιστικά στο Τρανγκ Μπανγκ του Βιετνάμ. 

Η φωτογραφία έχει βραβευθεί με Πούλιτζερ, θεωρείται ως μια από τις πλέον εμβληματικές φωτογραφίες από τον πόλεμο του Βιετνάμ και κατά πολλούς έπαιξε ρόλο στο αντιπολεμικό κλίμα που κυριάρχησε στις ΗΠΑ, κατά του συγκεκριμένου πολέμου. 

Τη φωτογραφία αυτή ανέβασε στο Facebook ο Νορβηγός συγγραφέας Τομ Έγκελαντ πριν από λίγο καιρό στην προσωπική του σελίδα, μαζί με άλλες φωτογραφίες που απεικόνιζαν τη φρίκη του πολέμου. 

Ωστόσο, η ανάρτηση φαίνεται ότι... συγκρούστηκε με τους κανόνες χρήσης του κοινωνικού δικτύου, το οποίο απαγόρευσε την φωτογραφία ως «άσεμνη» λόγω του ότι παρουσίαζε ένα γυμνό σώμα και σύμφωνα με την πολιτική του Facebook «κάθε φωτογραφία ανθρώπων που επιδεικνύουν τα γενετικά τους όργανα ή τα ολόγυμνα γυναικεία στήθη, θα αφαιρείται». 

Το γεγονός προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή της εικονιζόμενης στην φωτογραφία της Κιμ, η οποία ζει πλέον στον Καναδά. 

«Η Κιμ είναι εξαιρετικά λυπημένη από το γεγονός πως κάποιοι μπροστά σε μια τέτοια εικόνα είναι δυνατόν να επικεντρώνονται στο γυμνό και όχι στο ισχυρό μήνυμα που μεταφέρει» δήλωσε εκπρόσωπος του ιδρύματος «Kim Phuc». 

Παράλληλα, ο διευθυντής της μεγαλύτερης Νορβηγικής εφημερίδας, της Aftenposten, Espen Egil Hansen, κατηγόρησε τον δημιουργό του Facebook, Mark Zuckerberg, για «κατάχρηση εξουσίας» και για «περιορισμό της ελευθερίας».