Ο Γιούνκερ διέταξε έρευνα για την πρόσληψη Μπαρόζο στην Goldman Sachs - Free Sunday
Ο Γιούνκερ διέταξε έρευνα για την πρόσληψη Μπαρόζο στην Goldman Sachs

Ο Γιούνκερ διέταξε έρευνα για την πρόσληψη Μπαρόζο στην Goldman Sachs

Στην επιτροπή δεοντολογίας η οποία έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει κατά πόσο οι επαγγελματικές ενασχολήσεις των πρώην επιτρόπων δεν συγκρούονται με τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί, θα παραπέμψει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τις διευκρινίσεις που θα δώσει ο προκάτοχος του, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σχετικά με τα καθήκοντα που ανέλαβε στην τράπεζα Goldman Sacks.

Αυτό προέκυψε από την επιστολή με την οποία ο κ. Γιούνκερ απάντησε στην Ευρωπαία Συνήγορο του Πολίτη. Έμιλι Ο' Ράιλι η οποία την περασμένη εβδομάδα είχε επισημάνει στην Επιτροπή τις «κατανοητές» δεοντολογικές ανησυχίες που είχε προκαλέσει η πρόσληψη Μπαρόζο.

Στην απάντησή του, ο κ. Γιούνκερ κάνει γνωστό ότι ο κ. Μπαρόζο του «δήλωσε ότι δεσμεύεται να ενεργήσει με ακέραιο και διακριτικό τρόπο» στην Goldman Sacks και ενημερώνει ότι οι διευκρινίσεις Μπαρόζο, θα είναι η απάντηση του πρώην προέδρου στην επιστολή που ο κ. Γιούνκερ ζήτησε από τον γενικό γραμματέα της Επιτροπής να του αποστείλει προκειμένου να του ζητήσει να παράσχει διευκρινίσεις για τα νέα καθήκοντά του και τους όρους του συμβολαίου του».

Ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Επιτροπής από το 2004 έως το 2014, προσελήφθη από την Goldman Sacks ως σύμβουλος θεμάτων που συνδέονται με το Brexit, τον περασμένο Ιούλιο και αφού είχε παρέλθει ο χρόνος των 18 μηνών από την ολοκλήρωση των καθηκόντων του, εντός του οποίου πρέπει να ζητά έγκριση από την Επιτροπή για επαγγελματικές δραστηριότητες. 

Όμως η ανακοίνωση του διορισμού του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Γαλλία και στην Πορτογαλία, και ένα ψήφισμα του προσωπικού της ΕΕ, οδήγησε την Επιτροπή να υπαναχωρήσει από την αρχική της θέση σύμφωνα με την οποία, δεν μπορεί να παρέμβει λόγω παρέλευσης του 18μηνου καθώς η θητεία Μπαρόζο έληξε τον Νοέμβριο του 2014.

«Δεν είναι αρκετό να λέμε πως δεν παραβιάστηκε κανένας κανόνας, πρέπει να λάβουμε υπόψη το πνεύμα και την πρόθεση του εν λόγω άρθρου της συνθήκης και να αλλάξουμε τον κώδικα (καλής διαγωγής) ώστε να αντανακλά αυτό ακριβώς», είχε αναφέρει στην επιστολή της προς τον κ. Γιούνκερ, η Έμιλι Ο' Ράιλι.