Άρχισε η εφαρμογή της εκεχειρίας στη Συρία - Free Sunday
Άρχισε η εφαρμογή της εκεχειρίας στη Συρία

Άρχισε η εφαρμογή της εκεχειρίας στη Συρία

Η εκεχειρία αποτελεί την τελευταία προσπάθεια για την λήξη της πενταετούς σύγκρουσης κατά την οποία έχουν σκοτωθεί πάνω από 250.000 άτομα ενώ γύρω στα ένεκα εκατομμύρια άτομα έχουν μετακινηθεί από τις εστίες τους. Οι ειρηνικές διαδηλώσεις εναντίον του Προέδρου της χώρας Μπασάρ Αλ Άσαντ εξελίχθηκαν σε ένα εμφύλιο πόλεμο. 

Οι Ρωσία και τα κυβερνήσεις της Δύσης ελπίζουν πως η εκεχειρία μπορεί να οδηγήσει στην έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Άσαντ και των ανταρτών οι οποίοι μάχονται εναντίον του. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε μεγάλη συνεισφορά στη μάχη εναντίον των φανατικών τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, εκτιμούν η Ρωσία και οι συμμαχικές δυνάμεις της Δύσης. 

Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις περιορίστηκαν στην κήρυξη επταήμερης εκεχειρίας, διατηρώντας το δικαίωμα να απαντήσουν διά των όπλων «σε κάθε παραβίασή της από ένοπλες ομάδες».

Η Ρωσία, η οποία και ανακοίνωσε την εφαρμογή της εκεχειρίας από τις 7 το βράδυ, είναι σύμμαχος του καθεστώτος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, ενώ οι ΗΠΑ στηρίζουν μετριοπαθείς τάσεις της συριακής αντιπολίτευσης που προσπαθούν να το ανατρέψουν. Τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στηρίζει και η Τουρκία, που δήλωσε ότι υποστηρίζει τη συμφωνία.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές όπου κάτι τέτοιο καθίστατο δύσκολο λόγω των μαχών, ενώ εκτός εκεχειρίας παραμένουν οι δύο βασικές τζιχαντιστικές οργανώσεις, Ισλαμικό Κράτος και Μέτωπο Φατέχ Αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα), οι οποίες θα συνεχίσουν να δέχονται πλήγματα από την υπό τις ΗΠΑ διεθνή συμμαχία και από τη Ρωσία.

Το Μέτωπο Φατέχ Αλ Σαμ, με το προηγούμενο όνομά του, ήταν το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, λίγα λεπτά μετά την έναρξη εφαρμογής της εκεχειρίας, ηρεμία επικρατούσε στο μεγαλύτερο μέρος των μετώπων αντιπαράθεσης ανά τη Συρία.