Μυστικές φυλακές βασανιστηρίων της CIA - Free Sunday
Μυστικές φυλακές βασανιστηρίων της CIA

Μυστικές φυλακές βασανιστηρίων της CIA

Μυστική φυλακή στην οποία «τηρούνταν τόσο λίγα γραπτά αρχεία που ήταν αδύνατον για τη Γερουσία, ή τη CIA, να προσδιορίσει πόσοι άνθρωποι κρατούνταν εκεί» ή «τι ακριβώς συνέβαινε στους κρατούμενους» στη συγκεκριμένη τοποθεσία, διατηρούσε η CIA, στην τοποθεσία Cobalt του Αφγανιστάν, όπως δήλωσε ο Ντάνιελ Τζόουνς, στον οποίο είχε ανατεθεί από την αμερικανική Γερουσία μια έρευνα για το πρόγραμμα φυλακίσεων της υπηρεσίας.

Η φυλακή Cobalt επανήλθε στην επικαιρότητα όταν η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) υιοθέτησε την καταγγελία δύο Τυνήσιων, οι οποίοι παρέμειναν επί 12 χρόνια κρατούμενοι εκεί και λένε ότι βασανίστηκαν με τεχνικές που δεν έχουν αναφερθεί ποτέ στο παρελθόν, όπως αυτοσχέδια ηλεκτρική καρέκλα και ξυλοδαρμός με ρόπαλα που προκάλεσε κατάγματα.

Οι καταγγελίες αυτές εγείρουν νέα ερωτήματα για τη μεταχείριση των κρατουμένων στη συγκεκριμένη φυλακή της CIA στο Αφγανιστάν, η οποία καλύπτεται από πέπλο μυστικότητας, είπε η οργάνωση, ενώ εκπρόσωπος της Υπηρεσίας ισχυρίστηκε ότι «εξετάστηκαν τα αρχεία και δεν βρέθηκε τίποτε που θα μπορούσε να υποστηρίξει αυτούς τους νέους ισχυρισμούς».

Τόσο ο 51χρονος Ρίντα αλ Νατζάρ, που κατηγορήθηκε πως ήταν σωματοφύλακας του Οσάμα μπιν Λάντεν όσο και ο 52χρονος Λοτφί αλ Αραμπί ελ Γερίσι, που κρατήθηκε ως μέλος της αλ Κάιντα, αφέθηκαν ελεύθεροι στην Τυνησία το 2015.

Στις ακτινογραφίες του πρώτου, εμφανίζεται να έχει σπασμένο αστράγαλο που δεν έχει δέσει σωστά ενώ ο δεύτερος είπε ότι οι φρουροί τον έδεναν σε μια αυτοσχέδια ηλεκτρική καρέκλα, αλλά δεν του έκαναν ηλεκτροσόκ, καθώς δεν ήταν συνδεδεμένη με παροχή ρεύματος.

Σήμερα, οι πρώην κρατούμενοι ζουν με μέλη των οικογενειών τους, είναι πάμπτωχοι και υποστηρίζουν ότι δυσκολεύονται να ξεπεράσουν τα βασανιστήρια που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της φυλάκισής τους.