O Ισημερινός προτίμησε την Χίλαρι από το Wikileaks - Free Sunday
O Ισημερινός προτίμησε την Χίλαρι από το Wikileaks

O Ισημερινός προτίμησε την Χίλαρι από το Wikileaks

Σε επιβεβαίωση των καταγγελιών του WikiLeaks ότι ο ιδρυτής του οργανισμού, στον οποίο από το 2012 έχει παρασχεθεί άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, δεν έχει πλέον πρόσβαση στο διαδίκτυο, προχώρησε η κυβέρνηση της χώρας.

Το Κίτο παραδέχθηκε ότι η φραγή οφείλεται στην επιθυμία του Ισημερινού να μην εμπλακεί στις αμερικανικές εκλογές, κάτι το οποίο θα γινόταν μετά από την έκφραση της πρόθεσης της WikiLeaks να δημοσιεύσει υλικό που μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία, διέψευσε όμως ότι η απόφαση αυτή οφείλεται σε αμερικανικές πιέσεις.

«Ο Ισημερινός δεν υποκύπτει σε πιέσεις  άλλων χωρών», αναφέρει η ανακοίνωση στην οποία επιβεβαιώνεται ότι «ο Ισημερινός, ασκώντας το κυριαρχικό του δικαίωμα, έχει προσωρινά μειώσει την προσβασιμότητα σε τμήμα των επικοινωνιακών του συστημάτων στην πρεσβεία του στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Στην ανακοίνωση της με την οποία έκανε γνωστό ότι ο Ασάνζ έχασε την πρόσβαση στο διαδίκτυο την Κυριακή, η WikiLeaks έλεγε ότι μπορεί ο Ισημερινός να είχε υποστεί πολιτική πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της δημοσίευσης υλικού που αφορούσε την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την αμερικανική προεδρία, Χίλαρι Κλίντον, υπέρ της οποίας έχει ταχθεί δημοσίως ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα «για το καλό των Ηνωμένων Πολιτειών και του κόσμου», όπως είπε.

Ο Ισημερινός υποστήριξε ότι η απόφαση για φραγή δεν εμποδίζει την οργάνωση να συνεχίσει τις «δημοσιογραφικές της δράσεις» ενώ η WikiLeaks προανήγγειλε ότι έχει ενεργοποιήσει «εναλλακτικά σχέδια».