Η ρωσική «ανθρωπιστική εκεχειρία» στο Χαλέπι, απειλεί να δημιουργήσει 250.000 πρόσφυγες - Free Sunday
Η ρωσική «ανθρωπιστική εκεχειρία» στο Χαλέπι, απειλεί να δημιουργήσει 250.000 πρόσφυγες

Η ρωσική «ανθρωπιστική εκεχειρία» στο Χαλέπι, απειλεί να δημιουργήσει 250.000 πρόσφυγες

Νέο κύμα προσφύγων αναμένεται να δημιουργήσει η «ανθρωπιστική» εκεχειρία που κήρυξε η Μόσχα από τις 8 σήμερα το πρωί στο Χαλέπι της Συρίας.

Στόχος της εκεχειρίας είναι να δοθεί η δυνατότητα σε όσους αμάχους και αντάρτες επιθυμούν να εγκαταλείψουν την πόλη, που είναι υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, αλλά πολιορκείται από τις δυνάμεις του Άσσαντ που με ρωσική κάλυψη έσπασαν την τελευταία εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία.

Η εκεχειρία ετέθη σε ισχύ στις 08.00 και οι δυνάμεις της Δαμασκού και της Μόσχας ανα τις αεροπορικές επιδρομές κατά των ανατολικών συνοικιών της πόλης, όπου ζουν 250.000 άνθρωποι και όπου σύμφωνα με τον Άσσαντ και τη Μόσχα στις ανατολικές συνοικίες της πόλης βρίσκονται «τρομοκράτες», τζιχαντιστές του Μετώπου Φάτεχ αλ-Σαμ, (πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα), που έχει κατηγορηθεί ότι αποτελεί συριακή πτέρυγα της αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με ρωσική ανακοίνωση, η εκεχειρία θα διαρκέσει 11 ώρες, και όχι 8, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία θα διαρκέσει τρεις ημέρες ενώ από το Βερολίνο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πρόθυμος για παράταση «για όσο διάστημα χρειαστεί» της διακοπής των αεροπορικών επιδρομών.

Το ρωσικό στρατιωτικό επιτελείο έκανε γνωστό ότι κατά την εκεχειρία θα δημιουργηθούν οκτώ «ανθρωπιστικοί» διάδρομοι, έξι για την απομάκρυνση αμάχων, ασθενών και τραυματιών, και δύο για την αποχώρηση των ανταρτών και στη συνέχεια θα γίνει η τελική επίθεση για την οριστική ανακατάληψη της πόλης.

Την ίδια στιγμή, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έκαναν 26 αεροπορικές επιδρομές κατά 18 στόχων των Κούρδων μαχητών (YPG) που δραστηριοποιούνται στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του τουρκικού στρατού, σκοτώθηκαν 160-200 αντάρτες.

Η Τουρκία που υποστηρίζει την απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, προσφέρει ενισχύσεις από τον Αύγουστο στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA).