Συνεδρίαση του ΟΗΕ για τη Συρία προτείνει ο Μπαν -«Όχι» Τσίπρα σε κυρώσεις στη Ρωσία - Free Sunday
Συνεδρίαση του ΟΗΕ για τη Συρία προτείνει ο Μπαν -«Όχι» Τσίπρα σε κυρώσεις στη Ρωσία

Συνεδρίαση του ΟΗΕ για τη Συρία προτείνει ο Μπαν -«Όχι» Τσίπρα σε κυρώσεις στη Ρωσία

Να συγκληθεί επείγουσα και ειδική συνεδρία για τη Συρία ζήτησε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ο απερχόμενος γενικός γραμματέας Μπαν Κι Μουν προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας που έχει σταματήσει κάθε δράση του οργανισμού για να τεθεί τέλος στον εξαετή πόλεμο.

Πρόκειται για μία δυνατότητα της Γ.Σ. που προκύπτει από ένα ψήφισμα του 1950, σύμφωνα με το οποίο η Γ.Σ. μπορεί να συγκληθεί επειγόντως για να εξετάσει ένα θέμα "με σκοπό να κάνει τις αναγκαίες υποδείξεις στα μέλη για συλλογικά μέτρα" αν έχει αποτύχει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

"Σας καλώ όλους να συνεργαστείτε και να εκπληρώσετε τη συλλογική σας ευθύνη της προστασίας", είπε ο Μπαν, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του «που το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε».

Η αποτυχία του Συμβουλίου οφείλεται στο ότι από το 2011 η Ρωσία, έχει ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας που έχει στο Σ.Α. σε πέντε ψηφίσματα για τη Συρία από το 2011, στα 4 από τα οποία είχε ασκήσει το ίδιο δικαίωμα και η Κίνα.

Η ειδική συνεδρίαση μπορεί να συγκληθεί με απόφαση της πλειοψηφίας των 193 μελών του Οργανισμού ή 9 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μέχρι στιγμής έχουν συγκληθεί μόνο 10 τέτοιου είδους συνεδριάσεις, η τελευταία από τις οποίες ήταν το 2009 μετά από επέμβαση του Ισραήλ σε κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης.

Ο διευθυντής της ανθρωπιστικής οργάνωσης Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων) Κεν Ρόθ έχει προτείνει τη θέσπιση θέσης εισαγγελέα, ο οποίος θα αρχίσει να συλλέγει στοιχεία για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου έτσι ώστε να προετοιμαστούν δικογραφίες για όσα συνέβησαν στη Συρία.

Χθες η Ρωσία ανακοίνωσε ότι διακόπτει τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι για 11 ώρες την ημέρα επί 4 ημέρες, για να δώσει τη δυνατότητα στους άμαχους να φύγουν.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν η Ελλάδα, ως χώρα που υφίσταται τις συνέπειες του πολέμου, συμμερίζεται την ανάγκη για δράση της Γ.Σ.

Πάντως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, άσκησε μεν κριτική στη Μόσχα, ταυτόχρονα όμως υποστήριξε ότι ενδεχόμενη αναφορά, στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, που να παραπέμπει σε κυρώσεις, είναι πιθανόν να θέσει υπό απειλή την εκεχειρία, την οποία έχει δεχτεί ήδη ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αντί να την ενισχύσει.