O Κάμερον συνεχίζει να... βλάπτει τους Τόρις - Free Sunday
O Κάμερον συνεχίζει να... βλάπτει τους Τόρις

O Κάμερον συνεχίζει να... βλάπτει τους Τόρις

Το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών στη Βρετανία κατάφερε να διατηρήσει την έδρα του πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στην εκλογική του περιφέρεια, όμως είδε τα ποσοστά του να μειώνονται σημαντικά, καθώς οι ψηφοφόροι στράφηκαν προς ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα της αντιπολίτευσης.

Ο Κάμερον είχε ανακοινώσει τον προηγούμενο μήνα ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του βουλευτή, λίγες εβδομάδες αφού έχασε το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν για την αναπλήρωση της θέσης του πρώην πρωθυπουργού στο Γούιτνεϊ στη νότια Αγγλία οι Συντηρητικοί συγκέντρωσαν 17.313 ψήφους, όμως είδαν το ποσοστό τους να μειώνεται από το 60% στο 45%, σε σύγκριση με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών πέρυσι. Έτσι ο υποψηφιός τους Ρόμπερτ Κουρτς, ένας δικηγόρος 37 ετών, κέρδισε την έδρα του Κάμερον.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το πιο σταθερά φιλοευρωπαϊκό κόμμα της Βρετανίας, με 11.611 ψήφους, οι οποίοι κατάφεραν να αυξήσουν κατά πολύ το ποσοστό τους και να φτάσουν το 30%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον Τιμ Φάρον, επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας αποτελεί "μια ξεκάθαρη απόρριψη του σκληρού Βrexit που προτείνουν οι Τόρις".

"Αυτή η εκλογική περιφέρεια ήταν μια από τις δέκα πιο σίγουρες έδρες σε όλη τη χώρα για τους Συντηρητικούς και καταποντίστηκαν", πρόσθεσε.

Οι Εργατικοί, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρέθηκε στην τρίτη θέση με μόλις 15%.

Εξάλλου ο Λάρι Σάντερς, αδελφός του Αμερικανού γερουσιαστή και πρώην υποψήφιου για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές Μπέρνι Σάντερς, βρέθηκε στην τέταρτη θέση με το κόμμα των Πρασίνων.