Το μέλλον του Ιράκ κρίνεται στη Μοσούλη με 1,2 εκ αμάχους να απειλούνται με σφαγή - Free Sunday
Το μέλλον του Ιράκ κρίνεται στη Μοσούλη με 1,2 εκ αμάχους να απειλούνται με σφαγή

Το μέλλον του Ιράκ κρίνεται στη Μοσούλη με 1,2 εκ αμάχους να απειλούνται με σφαγή

«Αυτή τη στιγμή προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Οι ζωές του 1,2 εκατομμυρίου αμάχων είναι σε κίνδυνο και πλέον διακυβεύεται το μέλλον ολόκληρου του Ιράκ», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής  του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (NRC) στο Ιράκ Βόλφγκανγκ Γκρέσμαν ενώ από χθες οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού έχουν ανακοινώσει ότι κατάφεραν να διεισδύσουν στην πόλη δύο εβδομάδες μετά την έναρξη, στις 17 Οκτωβρίου, της επιχείρησης για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους.
Σύμφωνα με τον Γκρέσμαν, «από την αρχή της επιχείρησης για τη Μοσούλη πολλές χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, οικογένειες χωρίστηκαν, πολλοί άμαχοι τραυματίστηκαν και άλλοι σκοτώθηκαν από τους ελεύθερους σκοπευτές ή τους εκρηκτικούς μηχανισμούς»
Ο Διεθνής Οργανισμός για τους Μετανάστες (IOM) υπολογίζει σε περισσότερους από 20.000 όσους έχουν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους από την έναρξη της επιχείρησης ενώ ο ΟΗΕ εξέφρασε χθες την ανησυχία του για την τύχη των δεκάδων χιλιάδων αμάχων τους οποίους έχει απαγάγει το ΙΚ με πιθανό σκοπό να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες επικαλούμενος και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για εκτέλεση από το ΙΚ περίπου 300 ανθρώπων από τις 25 Οκτωβρίου.
«Οι κάτοικοι ζουν εδώ και σχεδόν δυόμισι χρόνια έναν φοβερό, συνεχή εφιάλτη. Αυτή τη στιγμή έχουμε όλοι ευθύνη να θέσουμε τέλος σε αυτή την κατάσταση», υπογράμμισε ο Γκρέσμαν.