Θα αποκτήσουν οι ΗΠΑ την πρώτη γυναίκα πρόεδρο; - Free Sunday
Θα αποκτήσουν οι ΗΠΑ την πρώτη γυναίκα πρόεδρο;

Θα αποκτήσουν οι ΗΠΑ την πρώτη γυναίκα πρόεδρο;

Περισσότερους λευκούς ψηφοφόρους από όσους ψήφισαν Ρεπουμπλικανούς το 2012, λιγότερους Αφροαμερικανούς και μικρότερη αύξηση ισπανόφωνων ψηφοφόρων από αυτήν που προβλέπεται, χρειάζεται ο Ντόναλντ Τραμπ για να κερδίσει την μάχη των αμερικανικών προεδρικών εκλογών που κορυφώνεται σήμερα στις κάλπες. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα στην υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, η οποία αναμένεται να κερδίσει περισσότερους από 300 εκλέκτορες με την εκλογή να εξασφαλίζεται στους 275.

Οι κάλπες ανοίγουν στη 1 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας στην Ανατολική Ακτή πλην τριών χωριών στο Νιου Χαμσάιρ και τη Νέα Αγγλία που άνοιξαν στις 7:00 ωρα Ελλάδος.

Στο Ντίξβιλ Κοτς, η Κλίντον πήρε 4 ψήφους, ο Τραμπ δύο, ο ανεξάρτητος Γκάρι Τζόνσον 1 ενώ ο όγδοος ψηφοφόρος ψήφισε Μιτ Ρόμνι, τον υποψήφιο των ρεπουμπλικάνων το 2012. 

Αν επικρατήσει τελικά η κ. Κλίντον, η οποία κάλεσε τους ψηφοφόρους να επιλέξουν το όραμα για μία «Αμερική γεμάτη ελπίδα, φιλόξενη και γενναιόδωρη», σπάει ένα άβατο αιώνων καθώς θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ από ιδρύσεως του κράτους.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ έκλεισε την εκστρατεία υποσχόμενος φοροαπαλλαγές, που οι ΗΠΑ δεν έχουν δει από την εποχή του Ρόναλντ Ρίγκαν, μαζί με προστασία των θέσεων εργασίας.

Συνολικά αναμένεται να ψήφίσουν περίπου 225 εκ. Αμερικανοί πολίτες.