Η ΕΕ καλεί Τραμπ σε επείγουσα σύνοδο κορυφής ενώ η ευρωπαϊκή δεξιά πανηγυρίζει τη νίκη του - Free Sunday
Η ΕΕ καλεί Τραμπ σε επείγουσα σύνοδο κορυφής ενώ η ευρωπαϊκή δεξιά πανηγυρίζει τη νίκη του

Η ΕΕ καλεί Τραμπ σε επείγουσα σύνοδο κορυφής ενώ η ευρωπαϊκή δεξιά πανηγυρίζει τη νίκη του

«Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια στην εκλογή του 45ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ έχει τις ρίζες της στις κοινές αξίες της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της πίστης στην οικονομία της αγοράς. Στο πέρασμα των χρόνων, η ΕΕ και οι ΗΠΑ εργάστηκαν μαζί για να διασφαλίσουν την ειρήνη και την ευημερία στους πολίτες μας και σε όλο τον κόσμο. Σήμερα είναι 

Μόνο μέσω της στενής συνεργασίας μπορούν η ΕΕ και οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να κάνουν τη διαφορά όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις χωρίς προηγούμενο όπως το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος , οι απειλές κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση.

Ευτυχώς, η στρατηγική συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ είναι ευρεία και βαθιά: από τις κοινές μας προσπάθειες για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ως τη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ στην αντιμετώπιση των απειλών στην ασφάλεια της γειτονίας της Ευρώπης στην ανατολή και στο νότο και ως τις διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε για να διασφαλίσουμε ότι οι δεσμοί που μας συνδέουν παραμένουν ισχυροί και διαρκείς.

Θα πρέπει να παγιώσουμε τις γέφυρες που έχουμε χτίσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η Αμερική, της οποίας τα δημοκρατικά ιδεώδη ήταν πάντοτε φάρος ελπίδας για όλο τον κόσμο, θα συνεχίσει να επενδύει στις εταιρικές της σχέσεις με φίλους και συμμάχους.

Για να βοηθήσουν να φέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια και ευημερεία στους πολίτες μας και σε όλο τον κόσμο.   Δράττουμε αυτήν την ευκαιρία και σας καλούμε να επισκεφθείτε την Ευρώπη για μια Σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ όσο το δυνατό συντομότερα, η οποία θα μας επιτρέψει να προσδιορίσουμε τις σχέσεις μας τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

Γερμανία και Γαλλία 

Το Βερολίνο αντέδρασε παγωμένα στην είδηση με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας και πιθανή διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να κάνει λόγο για αποτέλεσμα-σοκ, επισημαίνοντας ότι πρέπει να συζητηθεί το ζήτημα του ΝΑΤΟ και των αμυντικών δαπανών των μελών του.

"Το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό από αυτό που επιθυμούσαν οι περισσότεροι άνθρωποι στη Γερμανία, αλλά βέβαια πρέπει να το αποδεχθούμε", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. 

Από την άλλη πλευρά, η Μαρίν Λεπέν, αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας τουίταρε: "Συγχαρητήρια στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Ντόναλντ Τραμπ και στον αμερικανικό λαό, που είναι απελευθερωμένος". 

Στο ίδιο κλίμα,  ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν έγραψε στη σελίδα του στο Facebook: "Τι σπουδαία νέα. Η δημοκρατία είναι ακόμη ζωντανή". 

«Το εκλογικό σώμα μίλησε. Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ είναι ξεκάθαρη και πρέπει να γίνει σεβαστή. Συγχαίρω τον ίδιο και το Ρεπουμπλικάνικο κόμμα για τη νίκη τους»,  δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είχε πει οτι περίμενε νίκη Κλίντον