Μία σομαλή βουλευτής στη Μινεσότα την εποχή του Τραμπ - Free Sunday
Μία σομαλή βουλευτής στη Μινεσότα την εποχή του Τραμπ

Μία σομαλή βουλευτής στη Μινεσότα την εποχή του Τραμπ

Την εκλογή της στην Βουλή των Αντιπροσώπων της Μινεσότα κέρδισε η Ιλάν Ομάρ, μία 34χρονη μουσουλμάνα σομαλικής καταγωγής, κερδίζοντας για λογαριασμό του Δημοκρατικού Εργατικού Αγροτικού Κόμματος της πολιτείας, την ρεπουμπλικάνα αντίπαλο της.
Η Ομάρ είναι μία από τους πολλούς πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην πολιτεία και έγιναν Αμερικανοί πολίτες προκαλώντας οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση με τους ρεπουμπλικάνους 
Σύμφωνα με στοιχεία του 2010, στη συγκεκριμένη πολιτεία ζούσαν περίπου 25.000 Σομαλοί, σχεδόν το ένα τρίτο των Σομαλών που έχουν καταφύγει στις ΗΠΑ.
Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, η Μινεσότα σημαδεύτηκε από τον τραυματισμό 10 πολιτών κατά τη διάρκεια επίθεσης που έκανε εναντίον του πλήθους στο εμπορικό κέντρο στο Σεν Κλάουντ, ο 20χρονος Αμερικανός σομαλικής καταγωγής Ντάχιρ Άνταν, για τον οποίο το FBI ανακοίνωσε αργότερα ότι είχε «ριζοσπαστικοποιηθεί».
 «Εδώ στη Μινεσότα ήσασταν μάρτυρες των προβλημάτων που προκαλούνται από την κακή διαχείριση των μεταναστών, με μεγάλο αριθμό Σομαλών να φτάνουν στην πολιτεία σας, χωρίς καν να το γνωρίζετε, κάποιοι εξ αυτών εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος και διέσπειραν τις ακραίες απόψεις τους σε όλη τη χώρα και σε όλο τον κόσμο,» είχε πει ο Τραμπ στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης κοντά στη Μινεάπολη.
«Πιστεύω ότι η νίκη μας αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς νέους, για τους έγχρωμους, για τους μετανάστες, όλο τον κόσμο. Αν και το σύστημα δεν φτιάχτηκε για εμάς, μπορούμε να χαράξουμε τον δρόμο μας και να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τους ανθρώπους σαν κι εμάς», δήλωσε η Όμαρ μετά την εκλογή της.
Η γεννημένη το 1982 νέα βουλευτής, έφτασε στις ΗΠΑ σε ηλικία 11 ετών με την οικογένειά της, αφού πέρασε τέσσερα χρόνια σε καταυλισμό προσφύγων στην Κένυα.
Νικήτρια των εκλογών στη Μινεσότα ήταν η Χίλαρι Κλίντον με 47% και η Ομάρ υποστηρίζει ότι μετά τη νίκη του Τραμπ, θα «είναι πολύ δύσκολα». 
«Θα πρέπει να βρούμε πώς μπορούμε να οργανώσουμε την κοινότητα για να προετοιμαστεί γι’ αυτό που θα συμβεί. Θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τον λόγο αγάπης μας μπροστά στο μίσος», είπε.