Δύο «γεράκια» υποψήφια για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Free Sunday
Δύο «γεράκια» υποψήφια για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Δύο «γεράκια» υποψήφια για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρούντι Τζουλιάνι, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης είναι ιδιαιτέρως σοβαρή υποψηφιότητα για το υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης συζητείται και το όνομα του Τζον Μπόλτον, ο οποίος έχει διατελέσει πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Ο Τζουλιάνι ήταν ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Υπερασπίστηκε τις εξαγγελίες του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου σε τηλεοπτικά προγράμματα, αλλά έκανε και εισαγωγικές προσφωνήσεις σε πολλές από τις προεκλογικές εμφανίσεις του. Το όνομα του Τζουλιάνι ακούγεται και για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης ή Εσωτερικής Ασφάλειας.

Εκπρόσωπος της μεταβατικής ομάδας του Τραμπ διέψευσε αναφορές των αμερικανικών ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες έχει ζητήσει τη διεξαγωγή του απαραίτητου ελέγχου ασφαλείας προσωπικών στοιχείων (security clearance) για τρία από τα παιδιά του, όπως επίσης και για το γαμπρό του.

Η θετική έκβαση μιας τέτοιας διαδικασίας θα επιτρέψει στον Τραμπ να συζητάει θέματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ με την κόρη του Ιβάνκα, τους γιους του, Έρικ και Ντόναλντ Τζούνιορ, όπως και το γαμπρό του Τζάρεντ Κάσνερ.

Η ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ απαγορεύει την πρόσληψη μελών της οικογένειας του Τραμπ σε θέσεις που σχετίζονται με την προεδρική διοίκηση, ενώ τα παιδιά κι ο γαμπρός του είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεξαγωγή του προεκλογικού του αγώνα.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων, τα παιδιά του θα αναλάβουν τη διοίκηση των επιχειρήσεών του, για όσο χρονικό διάστημα ο ίδιος θα ασκεί τα προεδρικά καθήκοντα των ΗΠΑ.