Σαρκοζί τέλος! Δύο πρώην πρωθυπουργοί για το προεδρικό χρίσμα της γαλλικής κεντροδεξιάς - Free Sunday
Σαρκοζί τέλος! Δύο πρώην πρωθυπουργοί για το προεδρικό χρίσμα της γαλλικής κεντροδεξιάς

Σαρκοζί τέλος! Δύο πρώην πρωθυπουργοί για το προεδρικό χρίσμα της γαλλικής κεντροδεξιάς

Τον πρώην πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν επέλεξαν οι ψηφοφόροι της γαλλικής κεντροδεξιάς, ως υποψήφιο της παράταξης στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Ο Φιγιόν με ενσωματωμένα τα αποτελέσματα σε 9.496 από 10.229 εκλογικά κέντρα συγκεντρώνει ποσοστό 44,2% και 1,698 εκατ. Ψήφους με δεύτερο τον φερόμενο ως επικρατέστερο, επίσης πρώην πρωθυπουργό, Αλέν Ζιπέ με 28,4% και 1,092 εκατ. Ψήφους.

Στην τρίτη θέση  βρέθηκε ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί με ποσοστό 20,7% και 794.000 ψήφους, ο οποίος ήδη είπε ότι προτίθεται να αποσυρθεί από την πολιτική και ότι για τον δεύτερο γύρο βρίσκεται πιο κοντά στον Φιγιόν.

«Ηρθε η ώρα για μένα να προσεγγίσω τη ζωή με πιο ιδιωτικό και λιγότερο δημόσιο πάθος», είπε ο πρώην πρόεδρος.

Την υποστήριξη του στον Φιγιόν, ανακοίνωσε και ο πρώην υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση του, ο Μπρουνό Λε Μερ, ένας από τους πέντε υποψηφίους που πήραν ποσοστά μικρότερα του 3%. Ανάμεσα τους και η μόνη γυναίκα, η Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, που πήρε 2,6% και  ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον Αλέν Ζιπέ στον δεύτερο γύρο.

«Η ήττα δεν πρέπει να ντροπιάζει κανέναν γιατί τους χρειαζόμαστε όλους. Η πεποίθησή μου είναι ότι τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει ένα έθνος που παλεύει για την περηφάνια του» είπε ο Φιγιόν για τον Σαρκοζί.

«Αποφάσισα να συνεχίσω τον αγώνα, στο όνομα όλων όσοι πιστεύουν σε εμένα, για τις πεποιθήσεις μου και για την ιδέα που έχω στο μυαλό μου για τη Γαλλία», είπε ο Ζίπε, διαψεύδοντας ότι θα παραιτηθεί από τον δεύτερο γύρο.