H Αβάνα αποχαιρετά τον Φιντέλ και υποδέχεται τα αμερικανικά επιβατικά αεροπλάνα - Free Sunday
H Αβάνα αποχαιρετά τον Φιντέλ και υποδέχεται τα αμερικανικά επιβατικά αεροπλάνα

H Αβάνα αποχαιρετά τον Φιντέλ και υποδέχεται τα αμερικανικά επιβατικά αεροπλάνα

Ξεκινάνε σήμερα στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα,οι εκδηλώσεις στη μνήμη του ηγέτη της επανάστασης στην Κούβα, Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος πέθανε την Παρασκευή, σε ηλικία 90 ετών.
Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μία εβδομάδα και θα γίνουν γύρω από την τεφροδόχο με τη στάχτη του Φιντέλ Κάστρο. 
Οι στάχτες του θα μεταφερθούν με πομπή στην πόλη Σαντιάγο ντε Κούβα, στα ανατολικά της Κούβας, απ' όπου και ξεκίνησε η επανάσταση.
Ο Κάστρο είχε παραιτηθεί από την εξουσία το 2008, εξαιτίας προβλημάτων υγείας, μεταβιβάζοντας την προεδρική εξουσία στον αδερφό του, Ραούλ Κάστρο.

Στην τελετή θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα αναχωρήσει σήμερα  για την Κούβα.

Ξαναρχίζουν οι πτήσεις προς Αβανα

Η πρώτη πτήση της American Airlines αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα στις 07:30 (τοπική ώρα, 14:30 ώρα Ελλάδας) από το Μαϊάμι για το διεθνές αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί της Αβάνας.

«Θα γίνουμε η πρώτη αμερικανική εταιρεία που διαθέτει τακτική σύνδεση με την κουβανική πρωτεύουσα εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια», δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας.

Από μεθαύριο Τετάρτη η American Airlines θα πραγματοποιεί τέσσερις πτήσεις ημερησίως από το Μαϊάμι, όπου ζει μεγάλη κοινότητα εξόριστων Κουβανών στις ΗΠΑ, με την Αβάνα ενώ μια άλλη τακτική πτήση θα ξεκινά από το Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.

Η JetBlue θα εγκαινιάσει από την πλευρά της απευθείας πτήση από τη Νέα Υόρκη στην Αβάνα σήμερα στις 08:58 (τοπική ώρα 15:58 ώρα Ελλάδας).

Ως το τέλος του έτους, 110 καθημερινές πτήσεις θα συνδέουν την Κούβα με τις ΗΠΑ, από τις οποίες οι 20 θα έχουν προορισμό την Αβάνα.