Χορεύοντας με τις μνήμες στον πάγο - Free Sunday
Χορεύοντας με τις μνήμες στον πάγο

Χορεύοντας με τις μνήμες στον πάγο


Πολιτικό ζήτημα προέκυψε στη Ρωσία όταν η αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Τατιάνα Νάβκα, η οποία είναι σύζυγος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ χόρεψε στον πάγο φορώντας τη στολή των εβραίων κρατούμενων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί για μια εκπομπή ριάλιτι στη ρωσική τηλεόραση.
Η Νάβκα, η οποία ήταν ολυμπιονίκης του καλλιτεχνικού πατινάζ στους χειμερινούς ολυμπιακούς του 2006, φορούσε τη ριγέ, μαυρόασπρη στολή των κρατούμενων και το κίτρινο αστέρι του Δαυίδ και εκτέλεσε μια χορογραφία μαζί με τον Ρώσο ηθοποιό Αντρέι Μπουρκόφσκι στη διάρκεια της εκπομπής Ice Age, που παρουσιάζει διάσημους να ανταγωνίζονται στο πατινάζ και μεταδίδεται σε ώρα υψηλής τηλεθέασης το Σάββατο.
Σύμφωνα με την ιδιαίτερη δημοφιλή πατινέζ, πηγή έμπνευσης της χορογραφίας ήταν η ταινία «Η ζωή είναι ωραία» του Ρομπέρτο Μπενίνι, μια τραγική κωμωδία που εκτυλίσσεται την εποχή του Ολοκαυτώματος σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης και η οποία είχε τιμηθεί με Όσκαρ Καλύτερη Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1997.
«Τα παιδιά μας θα πρέπει να γνωρίζουν και να θυμούνται αυτή τη φριχτή περίοδο», δικαιολογήθηκε η Νάβκα στον λογαριασμό της στο Instagram.
Οι κριτές στο ριάλιτι έδωσαν πολύ καλή βαθμολογία στο ζευγάρι για την τεχνική τους, όμως η χορογραφία αυτή προκάλεσε αγανάκτηση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και στα διεθνή μέσα.
Ένας χρήστης πρότεινε η Νάβκα και ο Μπουρκόφσκι να σταλούν σε ένα μέρος «όπου δίνουν τέτοιου είδους πιτζάμες δωρεάν», ενώ ένας άλλος είπε ότι θα έπρεπε «να έχουν λιμοκτονήσει για μερικούς μήνες και να έχουν εργαστεί στο κρύο για να μπουν καλύτερα στο πνεύμα των χαρακτήρων».
Ένα ιδιαίτερα δημοφιλές tweet ανέφερε ότι οι παραγωγοί της εκπομπής που μεταδίδεται από το κρατικό ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel One έχουν «σκ…τα στο κεφάλι τους» ενώ οργισμένα μηνύματα στον λογαριασμό στο Twitter της ρωσικής πρεσβείας στο Λονδίνο.
Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail επεσήμανε ότι «τα λαμπερά χαμόγελα» έχουν «λίγη σχέση με το φρικτό θέμα», ενώ το περιοδικό People στις ΗΠΑ χαρακτήρισε τη χορογραφία «ανησυχητικό» θέαμα.
Όταν ρωτήθηκε από ρωσική εφημερίδα η εκπρόσωπος του Ρωσικού Κέντρου Ολοκαυτώματος στη Μόσχα,  Άλα Γκέρμπερ εκτίμησε ότι «γενικά δεν θα πρέπει να κοροϊδεύουμε ή να χαμογελάμε» με θέματα που έχουν να κάνουν με την εξόντωση των Εβραίων από τους ναζί.