Βαριά ήττα για τον Ρέντσι σύμφωνα με τα exit polls - Free Sunday
Βαριά ήττα για τον Ρέντσι σύμφωνα με τα exit polls

Βαριά ήττα για τον Ρέντσι σύμφωνα με τα exit polls

Σύμφωνα με το exit poll της RAI, το «ναι» στις κυβερνητικές προτάσεις για αναθεώρηση του Συντάγματος λαμβάνει από 42% ως 46%, ενώ το «όχι» από 54% ως 58%.

Επίσης, το exit poll «με μειωμένη πιθανότητα στατιστικού λάθους» και μεγαλύτερη επεξεργασία των στοιχείων της εταιρίας Ipr Marketing επιβεβαιώνει ότι το 56% με 60% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ψήφισε «όχι» στην συνταγματική μεταρρύθμιση και το 40% με 44% ότι επέλεξε το «ναι».

Αντίστοιχα αποτελέσματα δίνουν και τα exit polls άλλων ΜΜΕ, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί αν οι πολίτες απορρίψουν τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις. Πλέον, ο κίνδυνος της πολιτικής αποσταθεροποίησης της Ιταλίας είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

Ιταλικά και διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για θρίαμβο της αντιπολίτευσης και, κυρίως του Κινήματος Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο και της Λέγκας του Βορρά, αλλά και του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Forza Italia.

Την ίδια στιγμή, την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι και μάλιστα τα «επόμενα λεπτά» ζήτησε ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά.

«Είναι μια μεγάλη λαϊκή νίκη. Ο Ρέντσι πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι, σχολιάζοντας τα exit poll σχετικά με το ιταλικό δημοψήφισμα.

«Δεν είμαστε προληπτικοί και ευχαριστούμε τους πολίτες για την μεγάλη προσέλευση στις κάλπες», πρόσθεσε ο Σαλβίνι, σύμφωνα με τον οποίο «αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί πρόκειται για ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων».

Η Λέγκα ζητά άμεση προκήρυξη εκλογών, χωρίς τον σχηματισμό νέων κυβερνήσεων, καθώς ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα είτε να μην κάνει αποδεκτή την -πιθανή- παραίτηση Ρέντσι, είτε να ζητήσει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia στη ιταλική Βουλή, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι ο Ματέο Ρέντσι οφείλει να παραιτηθεί.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία προκαλεί σοβαρούς κραδασμούς και στην Ε.Ε., ηγέτες της οποίας αναμένεται να συναντηθούν άμεσα προκειμένου να εξετάσουν τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται.

Nα σημειωθεί ότι συνολικα η συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα ήταν μεγάλη για τα ιταλικά δεδομένα, με περίπου δύο στους τρεις να ψηφίζουν στη βόρεια Ιταλία και λιγότεροι στον ιταλικό νότο.